Fülelő

Címkék: szülősegítő program fülelő Duráczky Kaposvár utazó szurdopedagógiai korai fejlesztés integráció

Intézményünkben nagy hagyományai vannak a szülősegítő programoknak. A pandémia sajnos az
online térbe kényszerítette ezeket az eseményeket. A személyes találkozások hiánya sokszor jelentett
a szülők számára bizonytalanságot, úgy érezték egyedül vannak a problémáikkal, s ezeket a
problémákat az online tér nem tudta oldani.
2022. május 24-én újra élőben tudtuk lebonyolítani Fülelő elnevezéssel a szülősegítő programunkat.

A programra 0-3 éves hallássérült gyermekeket, szüleiket és szurdopedagógusaikat vártuk. A programra 12 család jelentkezett. Megbetegedések miatt 3 családnak le kellett mondania a részvételt.

Ismerkedős, fülelős játékokkal kezdtünk. A kis csapat nagyon gyorsan összeállt, a gyerekek szívesen részt vettek a felajánlott játékokban, s a szülők is bevonódtak a közös tevékenységekbe. A programra meghívtunk idősebb gyermekek szüleit is. Lili anyukája mutatta be kislánya útját a hallássérülés felfedezésétől a cochlearis implantációig. A szülők személyesen is hallhatták, hogy Lili milyen szépen beszél, társalog. Azt gondoljuk ennél nagyobb motiváció nem kell senkinek, hogy lássák a fejlődés menetét.

Ramóna négy éves két oldali CI-s kislányával, Jankával vett részt a beszélgetésben. Az ő esetük példázta a korai felfedezés fontosságát, a következetes hallókészülék és CI viselés eredményeit. Láthatták is a szülők, hiszen Janka ügyesen kommunikál, remek a zenei érzéke.

Lehetőség volt hallásmérésre, hallókészülék és CI állításra. Ezekkel a lehetőségekkel éltek is a szülők.

Nagy élmény volt, hogy 7 hónapos Hannánk már 30-40 dB-en figyel a hallókészülékével. Kiemelhettük a többi szülő számára a rendszeres hallókészülékviselés fontosságát, a fülelés tanítás első legfontosabb lépését.

A délután folyamán, amíg a gyermekek pihentek, szakmai programon vettünk részt kollégáinkkal, akik korábban hallásmérésen és CI állításon is jelen lehettek. Két témát tudtunk érinteni: a koraiból óvodába való átvezetés és az egyéni fejlesztések tervezésének kérdését.

Délután vendégeink is érkeztek. „A Hallod!? Szülőklub Egyesület” képviseletében Horváth Gáborné elnök és az egyik szülő, 3. osztályos kislányával, Dorottyával érkezett. Horváth Gáborné bemutatta az egyesületet, Judit pedig arról beszélt, hogy mit adott neki az egyesület, hogyan tudta támogatni a kezdeti lépésekben. Dorottya is bemutatkozott, újabb bizonyítékként, hogy a gondos hallásnevelés meghozza a beszédet, a sikeres iskolai beilleszkedést és teljesítményt.

A szülők azzal zárták a napot, hogy szívesen folytatnák közösen, s ez a sorstársi találkozó erőt és példát adott nekik, hogy nincs olyan nehéz pillanat, amikor fel kellene adni a hallássért, beszédért való küzdelmet. Megéri!