„Együtt lépünk a középiskolába”- Ráhangolás program

Címkék: általános

Intézményünken 2019. október 16. és 17-én került megrendezésre az „Együtt lépünk a középiskolába" pályaorientációs program.

A rendezvény időpontja hagyományosan a kaposvári Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató időpontjához igazodott.

Az SM Duráczky EGYM 8. osztályos diákjainak szervezett program szerdán 9 órakor kezdődött. A rövid tájékoztatás és közösségépítő játékok után, csoportokat alakítva, három helyszínen próbálhatták ki magukat diákjaink, kereskedelem, vendéglátás-turizmus és egészségügy szakmacsoportokban.  Intézményünk pedagógusai a hatékony munkavégzés és tanítványaink képességeihez valamint a helyi igényekhez igazították a Tájoló program elemeit.

Ebéd után két csoportban váltva dolgozták fel a Ráhangolás program „Vár a munka világa” moduljait. A 8. osztályosok az Érdeklődési köreim? Milyen szakmák-szakmacsoportok léteznek? Melyiket a sok közül? Hova tovább? Összeköt a munka! – feladataival - kérdéseivel foglalkoztak digitális eszközön.

Ez a nap a személyes tapasztalat szerzésére, az élmények előhívására, az összpontosításra, az összehangolt munkára hívta fel a figyelmet. Minden nagyobb egység végén a diákok reflektáltak saját magukra, a közösségre, valamint a modulra is.

A délután folyamán Kurucz János a Somogy Megyei Iparkamara pályaorientációs tanácsadója előadásában kaptak a szülők és a diákok információt a szakképzés változásairól.

Ezt követően részletes tájékoztatást hallgattak végig a középiskolai felvételi eljárás rendjéről, különös tekintettel az SNI-s tanulók lehetőségeiről, Csekné Kudomrák Gyöngyi intézményegység-vezető előadásában.

A pénteki napon a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola által szervezett Pályaválasztási Kiállításon vehettek részt a diákok. A standok megtekintésén, illetve a kiállító intézmények oktatatóival és diákjaival történt beszélgetésen túl, megnézték a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelyeit, ahol pékárut és édességeket is kóstolhattak a diákok. Lehetőség volt még pályaorientációs teszt és idegen nyelvi szintfelmérő teszt kitöltésére, valamint virtuális munkakipróbálásra. A program zárásaként a tanulók és a pedagógusok összegezték és megbeszélték a két nap élményeit és tapasztalatait.

Az „Együtt lépünk a középiskolába” – Ráhangolás programot januárban folytatjuk.

Kovácsné Balogh Renáta
gyógypedagógiai tanár

 

Ráhangolas_1Ráhangolas_2Ráhangolas_3Ráhangolas_4Ráhangolas_5Ráhangolas_6Ráhangolas_7