CI-állítás

2019/2020. tanév

 

Intézményünkben heti rendszerességgel van lehetőség Nucleus CI-k állítására

 

Előzetes egyeztetés szükséges Biró Zsuzsannával a bxzs@citromail.hu elektronikus címen vagy intézményünk központi telefonszámán (0682/527 430).

A MED-EL típusú készülékek állítását negyedévente iskolánkban végzi egy Budapestről leutazó szakember. Az időpontokról szintén kolléganőnknél érdeklődhetnek.

 

 

A kaposvári CI centrum

Cochlea Implantált gyermekek ellátását 1998-tól, az első műtétek megtörténte után kezdtük meg.
Célunk, hogy intézményünkben biztosítani tudjuk a cochlea implantált gyermekek teljes körű, komplex ellátását. Ez magába foglalja a korai diagnózist, a folyamatos szurdopedagógiai fejlesztést, a CI műtétre történő felkészítést, műtét utáni rehabilitációt és a Nucleus típusú processzorok programozását, alkatrész cseréjét is.

A CI centrum szolgáltatásai

Műtét előtti szolgáltatások:

  • Gyermekek műtét előtti fejlesztése hallókészülékkel / A műtétet megelőzően a gyermekek legalább 6 hónapig hallókészülékkel történő fejlesztésben vesznek részt.
  • Hallásvizsgálatok / Rendszeres hallásvizsgálatokat végzünk, így egyre pontosabb kép alakul ki hallásállapotukról, megtaníthatóak az együttműködésre.
  • Pedagógiai fejlesztés / Megkezdjük a gyermek komplex fejlesztését.
  • Pszichológiai segítség / Szükség szerint biztosítani tudjuk a pszichológus segítségét mind a gyermek, mind a szülő számára.
  • Felkészítés a műtétre / A szülőt és a gyermeket beszélgetések során különböző segédanyagok(tájékoztató füzetek, kifestők, CI modell, animációs filmek) segítségével felkészítjük a műtétre.
  • Előzetes vizsgálatok megszervezése / Néhány előzetes vizsgálatot már helyben is meg tudunk szervezni (vérvétel, CT vizsgálat, BERA stb.)

Műtét utáni szolgáltatások:

  • Intenzív fejlesztés a lakóegységekben /A beszédprocesszor felhelyezését követően családi lakóegységünkben intenzív, többnapos fejlesztést biztosítunk a család számára.
  • Folyamatos fejlesztés / A gyermek szurdopedagógiai fejlesztése heti rendszerességgel folytatódik.
  • Felkészítés a beállításokra, rendszeres hallásmérés / A hallás és beszédfejlesztés mellett, felkészítjük a CI beállításokra is, s rendszeres mérésekkel ellenőrizzük a hallásfejlődést.

Cochleáris implantok helyben történő állítása

A Nucleus típusú implantok helyben történő állítását 2010 februárja óta végezzük.
A szurdopedagógus kolléga, előzetes időpont egyeztetés után heti rendszerességgel fogadja a CI-s gyermekeket.
A programozás előtt audiológiánkon mérni tudjuk a gyermek aktuális hallásállapotát, kikérdezzük a szülőt, gyermeket az előző állítás óta eltelt tapasztalatokról, a különböző programokról és ennek megfelelően végezzük el az állítást. Ezt követően, Ling hangokkal, egy-két tagú szótesztekkel ellenőrizzük az állítás eredményességét.
A szülők rendelkezésére állunk, meghibásodás, alkatrész csere, esetén is, (zsinórok, akkumulátorok elemtartó és egy Freedom cserekészülék áll rendelkezésünkre).

 

 

 

Hogyan hallunk mi?

 

Enikő a kétoldali CI-ről