Érzékenyítés

Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja csak akkor lehet sikeres, ha a környezetet felkészítjük fogadásukra. Intézményünk  érzékenyítő programokat dolgozott ki valamennyi fogyatékossági területre gyerekeknek, felnőtteknek. Az érzékenyítés keretében a résztvevők személyes tapasztalatokat szerezhetnek arról, hogy mit jelent a mindennapokban fogyatékossággal élni. Mit jelent , ha nem tudok felszállni a buszra? Nem tudom végrehajtani a tanárom utasításait?

Nem tudom elolvasni az elém tett feladatlapot?

Az érzékenyítés során ki lehet próbálni azokat a speciális eszközöket, amelyek a fogyatékkal élők életét könnyebbé teszik, gyakorolni lehet a segítségnyújtás módját.

 

Érzékenyítés

Célunk, hogy az érzékenyítő programban való részvétel elősegítse a résztvevők személyes attitűdjeinek a megváltozását: az elfogadást, a toleranciát, a segítségnyújtást, az együttműködést.

 

Hogyan lehet részt venni az érzékenyítő programban?

Érzékenyítő programot az alábbi linken található dokumentum kitöltésével lehet igényelni:

Érzékenyítés igénylése (40448 bájt)

Utazó gyógypedagógusaink a sajátos nevelési igényű gyermeket fogadó intézményeknek  felajánlják az érzékenyítés lehetőségét. Különösen fontosnak tartjuk az iskolába lépő gyerekek esetén a fogadó pedagógusok, osztálytársak érzékenyítését.

Videónkon 2.osztályos gyerekeket érzékenyítünk befogadó pedagógus kérésére, aki szerette volna bevezetni a kooperatív csoportmunkát osztályában úgy, hogy abba hallássérült tanítványa  minél jobban be tudjon vonódni.

Célunk az volt, hogy a gyerekek  szerezzenek tapasztalatot az egymásra való figyelés fontosságáról, kommunikáljanak egymással, kommunikációjukkal segítsék hallássérült osztálytársukat, működjenek együtt.