Hallod!? - audiológiai nap a SM Duráczky EGYMI-ben

2017. február 27-én, egy audiológiai-nap keretében, találkozóra hívtuk a Dél-Dunántúl szakszolgálati intézményeiben és az EGYMIK-ben dolgozó szurdopedagógusokat.

Célunk az volt, hogy a találkozás, a közös szakmai munka mellett, alkalmat nyújtson az intézmények közötti szurdopedagógiai munkaközösség megalakulására is.

Mi indokolja a munkaközösség megalakítását? Miért vált szükségessé?

A köznevelés átszervezésével a feladatellátás is átalakult. A szakszolgálatoknál dolgozó szurdopedagógusok végzik a korai fejlesztést, az EGYMI-k szurdopedagógusai látják el az integráltan nevelt, oktatott sajátos nevelési igényű hallássérült gyermekeket. Ez a szétválasztás a mindennapi munka során számos nehézséget vet fel, ami indokolttá teszi, hogy rendszeresen leüljünk egymással és szakmai kérdésekről beszéljünk.

A feladatok átszervezése miatt új kollégák léptek a szurdopedagógiai ellátás területére. Egy részük, a szak elvégzése óta nem dolgozott hallássérült gyermekekkel, más részük frissen végzett, akik mögött nincs szakmai támogató háttér a szurdopedagógiai specializációt illetően.

Szakterületünket különösen érinti a technika gyors fejlődése, a cochlearis implantáció elterjedésével, kiemelten fontos, hogy ezzel a gyors fejlődéssel tartani tudjuk a lépést. Ez, megfelelő kapcsolatrendszer nélkül, szinte lehetetlen, a napi fejlesztőmunka mellett.

Intézményünk a SM Duráczky EGYMI, 120 éves szakmai tapasztalatra tekinthet vissza a hallássérült gyermekek speciális intézményi ellátása terén, 25 éve látunk el integrált hallássérült gyermekeket.

Úgy gondoljuk, múltunk, eredményeink, sikereink, hagyományaink, felelősségvállalásunk a hallássérült gyermekekért köteleznek minket arra, hogy tudásunkat, tapasztalatainkat felajánljuk és megosszuk azokkal a kollégáinkkal, akik a közelmúltban kapcsolódtak be a hallássérült gyermekek ellátásába.

 

További részleteket az alábbi dokumentum letöltésével tudhat meg:
Hallod!? - audiológiai nap a SM Duráczky EGYMI-ben (18155 bájt)

Címkék: általános


Vissza az előző oldalra