Vissza az intézmény főoldalára

Science on Stage Prága

Címkék: Tehetségpont

A Prágában rendezett nemzetközi Science on Stage fesztiválon mutathatta be a magyar csapat tagjaként három kollégánk tehetséggondozó projektjét.

Komplex tehetséggondozó szakkörünk programjában évek óta nagy jelentőséggel bír a problémamegoldó gondolkodás fejlesztése. Ennek a feladatnak részben a nyelvi és logikai társasjátékok alkalmazása ad teret. Emellett kiemelt szerepet kapnak azok a feladatok, amelyek padlórobotok, valamint gyermekek számára készült elektronikai rendszerek programozására szolgálnak. Az utóbbi két tanévben többek között a Makeblock Neuron Creative Lab Kit készlettel dolgoztunk: az érdeklődő gyerekek megismerkedtek a blokkprogramozás, valamint a folyamat alapú programozás alapjaival. Az eszközkészlet segítségével olyan, a környezetükben található technikai megoldásokat tudnak modellezni, mint pl. egy digitális lázmérő, egy közlekedési lámpa, egy okos zebra, vagy akár egy lakás riasztó berendezése. Célunk a természettudományos gondolkodás fejlesztése a Makeblock Neuron Creative Lab Kit eszközkészlet alkalmazásával. Módszerünk komplex, hiszen a környezet tanulmányozása után megtörténik a modell és működésének megtervezése, megépítése, programozása, közben mindezek nyelvi formában történő megfogalmazása. Az egyes projektek megvalósítása a gyakorlatban szaktárgyi együttműködések keretében valósulhat meg.

Ennek a módszertannak a bemutatására kaptunk lehetőséget országos, majd nemzetközi színtéren.

A szeptemberben, Szegeden tartott magyar Science on Stage Fesztiválon való eredményes szereplésünkkel kivívtuk a jogot arra, hogy a Magyarországot képviselő legjobb csapatok egyikeként részt vehessünk a Prágában rendezett nemzetközi fesztiválon, március 24-27.

https://www.science-on-stage.eu/science-stage-festival-2022

A fesztiválon 34 ország mutathatta be azokat a természettudomány- oktatási projekteket, amelyek megfeleltek a nemzetközi bizottság szigorúan meghatározott szempontrendszerének. A fesztivál mottója: „Tanároktól tanároknak”.

Prágában összesen kilenc, általunk készített modellt mutattunk be „Otthon”, illetve „Közlekedés” témakörben. A fesztivál nyelve az angol volt.

A fesztiválon való részvétellel nagyon sokat gazdagodtunk élményekben és szakmailag egyarást.  Felemelő volt a sok vidám, lelkes és innovatív tanár között dolgozni. Sok inspiráló tapasztalattal, új ötletekkel tértünk haza.

Lévai Edit, Kasztiné Végh Tímea, Szabó János

SonS_Prága_2022_4.JPGSonS_Prága_2022_5.JPGSonS_Prága_2022_2.JPGSonS_Prága_2022_3.JPGSonS_Prága_2022_6.JPGSonS_Prága_2022_1.JPG