Kisfecskéink

Címkék: integráció fecsketábor

Kisfecskéinknek is becsengettek, de az iskolát ők, szüleik, és a tanítónénik is már a Fecsketábor emlékeivel, tapasztalataival kezdhették meg.

Fecsketábor

2014.08.25-26.

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendeztük az iskolát kezdő gyermekeinknek, szüleiknek és a befogadó pedagógusoknak a Fecsketábort.

Az idei évben 4 kisdiák kezdi meg az iskolások izgalmas életét. Közülük kettő kislány, Alina és Bianka vett részt a rendezvényen.

Hétfőn délelőtt 10 órakor intézményünk főigazgatója, Gyurina Éva nyitotta meg a táborunkat, üdvözölve a résztvevőket. A megnyitón a gyerekeknek a „Hallod?!” Szülőklub Egyesület (http://hallod.lapunk.hu/ ) ajándékkal kedveskedett.

A hivatalos megnyitót követően a résztvevők bemutatkoztak, majd megismerkedtünk a gyerekek életútjával.

Ezt követően a gyerekeket Gerencsérné Szaksz Katalin kolléganőnk gondjaira bíztuk. A gyerekek játékkal, kézműveskedéssel, játszótéri programmal töltötték a napot. Dobrotkáné Herbán Mária attitűdformáló érzékenyítést tartott.  A résztvevők személyesen is megtapasztalhatták, milyen nehézségekbe ütközhetünk hallássérültként, hogyan nehezítheti ez az élet különböző területeit, ha nem pontosan jutunk hozzá az információkhoz.

A tanító nénik kicsit félve vették kézbe a hallókészülékeket, cochlearis implantátumokat, de leendő kis tanítványaik érdekében, hősiesen küzdöttek az apró „csodaeszközökkel”.

Rövid ebédszünet és szieszta után újból belevetettük magunkat a programokba. Minnics Antal koordinálásával aktív csoportmunka során gyűjtöttük össze az utazótanár, a befogadó iskola, és a szülő együttműködésére vonatkozó elvárásokat. Mindenki fontosnak találta az egymás iránti kölcsönös tiszteletet, nyitottságot, toleranciát, segítőkészséget.

A délután további részében már iskolás gyermekek naplóit, naptárait és egyéni szótárait mutatta be Nagyné Heidenwolf Erzsébet.

A második nap a gyakorlaté volt. Nagykanizsáról, a miklósfai általános iskolából érkezett két vendég tanító néni, Tarcsa Mariann és Őri Éva. A SM Duráczky EGYMI-t (http://www.duraczky.hu/ ) Péterné Haris Edit képviselte. Gyakorlatias előadásukban, ami később beszélgetéssé alakult át, a mindennapi munkát jól segítő ötletek egész tárházát sorakoztatták fel.

Vígh Zsófia, egy 3. osztályos, könyvmoly cochlea implantált kisfiú anyukája a szülői oldalról osztotta meg az iskolakezdéssel kapcsolatos tapasztalatait.

Végül műhelymunkában összegeztük mindazt a tudást, amit a két nap alatt összegyűjtöttünk. Három csoportban dolgoztunk, szülők, pedagógusok, utazótanárok vegyesen alkottak egy-egy csoportot.

Egyik csoport videó filmet elemzett, a filmen hallássérült a gyermek tanórai megsegítésére kellett példákat találniuk. A második csoport meseképsorral dolgozott, ezt be kellett építeni a tanórai munkába, úgy, hogy az minél jobban támogassa a hallássérült tanulót.  A harmadik csoport megtervezte egy mese szövegéhez a szómagyarázatot.

Az idő gyorsan elszaladt, de bízunk benne, hogy mindenkinek hasznosan telt.

Valamennyien azt kívánjuk, hogy kis fecskéink örömmel és sikeresen lépjék át szeptember elsején az iskola kapuját!