2016 eseményei

Karácsonyi vacsora

2016. 12. 20.

A 2016-os évet ismét a hagyományosan megrendezendő kollégiumi vacsoránkkal zártuk le. Rendhagyó módon idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy vendégeink körében üdvözölhettük a Csiky Gergely színház igazgató urát és a Compass Egyesület önkénteseit, képviselőit. Nem érkeztek üres kézzel, hiszen igen értékes adományokkal megtöltött szatyrok sorakoztak a karácsonyfa alatt, arra várva, hogy gazdájuk megtalálja őket.

A vacsora fényét tanulói produktumok színesítették. Volt vers szavalás, karácsonyi dal éneklése és jelelése illetve egy vidám videó örökítette meg az adventi készülődés pillanatait.

Az ebédlő gyönyörű díszekben pompázott, a vacsora mennyeien finom volt. Idén is méltóképpen zártuk le a 2016-os évet a gyerekekkel.

Kollégiumi est

2016. 12. 15.

Az idei év utolsó kollégiumi estjén parádés szervezés (Körmendi Nóra érdeme) biztosította a kitűnő hangulatot. Gyermekeink a diákotthon öt helyszínén, különféle, játékos feladatokat oldottak meg. Volt, ahol pattogatott kukorica-füzért készítettek, volt, ahol betlehemi képet kellett kirakniuk, de a legnagyobb sikernek az utolsó állomás örvendett, ahol kivetített minta alapján táncolhattak. Megélénkültek az addigra elfáradt lábak, és a csütörtök este dübörgő jókedvvel ért véget.

Adventi játszóház a kollégiumban

2016. 12. 12.

2016. 12. 12-én délutàn mézespuszedlivel és gyümölcsteàval vártuk a gyerekeket. Karàcsonyi zenével és mézes illatokkal igyekeztünk meghitt hangulatot teremteni. Elnézve a vendégüllátottak arcát, sikerült a meglepetés. Teázàs után méhviasz díszeket készítettünk, melyekkel a gyerekek családtagjaiknak fognak kedveskedni. Reméljük sikerült hozzájárulnunk az ünnep fényéhez! Áldott karácsonyt kívànnak a szervezők és segítőik.

III. FIFA SANTA CLAUS KUPA

2016. 12. 06.

Az új nevező, a Református Kollégium első csapata imponáló fölénnyel nyerte az „A” jelű csoportot, a 244-es körzet, valamint a harmadik helyezett Kato előtt. A „B” csoportban a Klebi jelezte, hogy: az aranyéremért jött. Az első helyosztón a Kato felülmúlta a Református lány csapatát, így övék lett az 5. hely. A bronzmeccsen kollégiumunk két csapata mérkőzött meg, a bronzérem bronzvasárnap után bár bronzasztóan fontos volt, ahol meglepetésre a 244-es körzet diadalmaskodott a Barca felett, így övék lett a harmadik hely. A döntőben a két legjobb csapat mérkőzött: a Fapuma (Refo I.) és a Klebi. Az utóbbi csapat az elején magához ragadta a kezdeményezést, míg a pumák erejéből csak a szépítésre futotta.

Az eredményhirdetés után kiosztottuk a különdíjakat is. A gólkirály Tóth Bálint lett a Klebiből 5 góllal, az MVP Horváth Csanád a Fapumából, míg a legjobb edző díját Balog Szilárd vihette haza a Klebiből.

Az estet közös adventi vacsora zárta a Duráczky Étteremben, jövő Mikuláskor pedig újra kinyílik majd a gólputtony. Addig is minden futballszeretőnek áldott ünnepeket és gólokban gazdag új esztendőt kívánunk!

 

Mikulás-váró

2016. 12. 05.

Már hagyománynak számít, hogy minden év decemberében a Klebelsberg Kollégiumból középiskolások látogatnak el hozzánk Hujber Tamásné (Gabi néni) kíséretében. Az ünnep hangulatához méltóan télapó verssel, dallal, mesével kedveskedtek nekünk, közös játékkal, mozgással, sok-sok nevetéssel telt az este. A gyerekek végig aktívan vettek részt a történet alakításában, nagyon jól érezték magukat. Képzeletben bebarangolták a téli erdőt, miközben izgatottan keresték az elrejtett ajándékokat, mézeskalácsot sütöttek a télapónak és feldíszítették az erdőben magányosan álló fenyőfát. Néhányan különleges hangszereket is kipróbálhattak. Természetesen az est legizgalmasabb része az ajándékozás volt, sok-sok szaloncukor talált gazdára. A gyerekek az újonnan tanult télapó dallal köszönték meg a vendégeknek a kellemes estét.
Reméljük, hogy jövőre is eljöttök hozzánk!

Gól-Gála

2016. 11. 24.

2016. november 24-én rendeztük meg a Duráczky-Arénában a Magyar Labdarúgás Napja alkalmából kiírt labdarúgótornát. 6 csapat nevezett a nemes küzdelemre: a 244-es körzet, a Markadár, a 3 BIT, a Vágányzár, az OTP és a Barca.

A selejtezők 2 csoportban zajlottak, ahol az „A”csoport mérkőzései voltak a szorosabbak. A 244-es körzet és az OTP fej-fej melletti küzdelméből a gólarány döntött a „bankosok” javára. A „B” csoportból a Barca jutott tovább elsőként. A helyosztókat a Vágányzár kezdte a 3 BIT ellen az ötödik helyért, ahol a döntetlen utáni büntetőpárbajt a 3 BIT nyerte.

A bronzmérkőzés nem várt küzdelmet hozott, amit a 244-es körzet nyert.

A döntő igazi izgalmakat és majdnem meglepetést okozott, de végül a szuperesélyes Barca győzött. A gólkirály Orsós Józsi 13 találattal, a legjobb kapus Smith Marcell, míg a torna legjobbja, Balogh Péter lett.

Kollégiumi est

2016. 10. 26.

2016. 10. 26-án Ki,mit...tud? zenés-táncos velélkedőt rendeztünk a kollégiumban. A gyerekek néptánccal, modern tánccal és különleges produkciókkal készültek erre az estére. Vidám hangulatban, lelkes, buzdító közönség előtt léptek "színpadra" a szereplők. Bemutatták miben ügyesek, tehetségesek. Egymást bátorítva, tapssal jutalmazva. Az est zárása képpen a zsűri eredményt hirdetett. A legszínvonalasabbnak ítélt produkciókat bemutató versenyzőket csokoládéval díjaztuk.

Moziban voltunk

2016. 09. 22.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Somogy Vármegyei Szervezete meghívására, mozizással ünnepelték gyermekeink a Siketek Világnapját.

Érzékenyítő programként vehettek részt a filmvetítésen, hogy megtapasztalják, mit jelent a mozizás a siket és nagyothalló emberek számára.

A Snowden című izgalmas, megtörtént eseményt feldolgozó hang nélküli, feliratos filmet vetítették.

Edward Joseph Snowden amerikai számítógépes szakember, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt műveleti tisztviselőjéről szólt a történet. Azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.

Az izgalmas filmet az tette még érdekesebbé, hogy halló gyermekeink is megtapasztalhatták, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a hallássérült embertársaiknak filmnézések alkalmával.

Különleges élményekkel gazdagodva indultunk vissza a kollégiumba.

 

FINÁ-LÉ

2016. 06. 02.

2016. június 2-án délután rendeztük meg szezonzáró focitornánkat, melyen sportkörünk 2 gárdával képviseltette magát, míg a vendég Klebelsberg Kollégium egy vegyes csapattal érkezett.

Egyletünk kitűnő vendéglátónak bizonyult, aranytálcán kínálta a győzelmet a vendégeknek.

A nyitó mérkőzéssel együtt megérkezett az eső, kinyíltak az ég csatornái. Mint utóbb kiderült, izgalmasabb műsort kínált, mint a televízió.

A Klebi magabiztosan nyerte meg 4:0-ra a rangadót, igazságosan elosztva a gólokat a két félidő között. Csapatunk nem játszott igazán jól, nehezen találta a helyét a vizes pályán. A második meccs házi rangadó volt Orsós Zsozsó és „Torghelle” Józsi legénysége között. A forgatókönyv nagyon hasonló volt az első mérkőzéshez, itt is négy gól született. Végül az eredmény is egyenlően alakult, 2:2 nagy küzdelmek közepette. Hogy lássa mindenki a barátságot, mindkét csapat 1-1 öngólt is szerzett.

A döntő ütközetnél már csak az volt a kérdés, hogy a vendégek (egy döntetlennel már biztosan), vagy Joke és népi zenekara lesz a befutó.

Meglepetésre Józsiék kezdtek jobban és a nagy nyomásnak és fegyelmezett játéknak meglett az eredménye: vezetést szerzett második csapatunk. A Klebi felébredt Csipkerózsika-álmából, és a nagy nyomás eredményeképpen a félidő végén egyenlített. A térfélcsere után aztán Sziszi csapata bedarálta a mieinket. A cserék, az állandó frissítések, az összeszokottság megtette hatását: igazi focifesztivált rendezett a Klebi, végül megérdemelten nyert 3:1-re.

Murphy törvénye most is beigazolódott, mire véget ért a torna, elállt az eső és kisütött a nap. Navracsics Gábor Ligaelnök Úr szavai zárták a 2015/2016-os szezont, szeptembertől újult erővel folytatjuk! A napot egy jó hangulatú beszélgetés zárta kaláccsal és frissítővel. Nyárra szögre akasztjuk a csukát, szemünk pedig az EB-re szegezzük! HAJRÁ MAGYAROK!

ELSŐ VOLT A SEGÉLY AZ ÉPÍTŐKBEN

2016. 05. 11.

2016. május 11-én vettünk részt az Építőkben egy elsősegélyversenyen. Körmendi Nóra tanárnő felkészítésével hónapokig tréningeztek kollégista növendékeink. Rátermettségüket be is bizonyították a rendezvényen.

A mentőolimpiára 22 csapat érkezett szerte a vármegyéből. Gyarmati László köszöntője után következhetett a regisztráció és a sorszámhúzás, ezt követően egységünk nekilátott a feladatoknak.

Kötözés, törés, szemsérülés, újraélesztés, stabil oldalfekvés – a teljes repertoárt lefedték a feladatok. A „sebesülteket” is ellátták a nap végére, így mindenki épen távozott haza.

Az arany középutat választva csapatunk a 22 gárdából a kiváló 11. helyen végzett, vagyis ha így haladunk, jövőre győzni fogunk! Csapatunk élményekkel, tapasztalattokkal gazdagodva  tért haza.

Gratulálunk Nóra néninek és a Duráczky mentőállomás személyzetének, vagyis Kőnig Laurának, Horváth Fanninak, Kiss Adriánnak, Putrich Max Alexnek és Hujber Patriknak!

Kollégiumi est

2016. 04. 28.

Gyermekeink ezen a szép csütörtöki estén egy jót játszottak, söprűt fogtak. A söprű játékszerként funkcionált mindenki önfeledt szórakoztatására.

A körben kézről-kézre járó takarító eszköz izgalmas versengést hozott a játékos kedvű gyermekeknek. A győztesnek a játék végén nem jutott söprű, annál inkább dicsőség, elismerés, taps…!

Következett a „kacsintós” játék, egy másik játékos elcsábításának magasiskolája…!

Egy „szem villanására” kellet szabadulni őrzőjétől az elvágyódó versenyzőnek, persze, ha a társa engedte. Itt a vesztesnek csak a „csábítás szégyene”, kétes „dicsősége” jutott!

Maradt még idő arra is, hogy a dübörgő zene beindítsa a táncos „rongylábakat”….!

Ez kérem, buli volt, a javából!

Föld Napja

2016. 04. 25.

A Föld napja alkalmából a kollégiumban a gyerekek különböző feladatokat oldottak meg. A felső tagozatosok zöld tesztet töltöttek ki, ökológiai lábnyomot számítottak, szókeresős,szelektív hulladékgyűjtős feladatlapot oldottak meg. Az alsó tagozatosok memóriajátékot játszottak, újrahasznosítható hulladékokat csoportosítottak, kifestőt színeztek. A kézműves szakkör Kövesiné Herczeg Eszter vezetésével Föld napi plakátot készített.

Könyvkötészet

2016. 04 12.

Megnéztük a vármegyei könyvtár könyvkötészeti műhelyét. Sok érdekes régi gépet láttunk. Bárki megrendelheti itt a saját vagy rokona szülinapjára szerkesztett újságot pár ezer forintért. Köszönjük Vida Sándorné Marika néninek, hogy bemutatta "birodalmát" és Biszvurmné Mózs Éva néninek, hogy megszervezte a látogatást.

Nyuszi kupa

2016. 03. 10.

MEGSZALADT A NYÚLCIPŐ, GÓLPARÁDÉ A GYŐRFI PARKBAN

A tavasz köszöntével nemcsak a fák, hanem a gólcipők is rügybe fakadtak. 9 mérkőzésen 59 gólnak tapsolhatott a nagyérdemű. 3 kollégium 6 csapata küzdött az első alkalommal kiírt FIFA Easter Rabbit Cup 2016 trófeájáért. 2 csoportban zajlottak a küzdelmek, két kiemelkedő csapat mellett kiegyensúlyozott küzdelmek zajlottak a végeken.
Az A jelű trióban első számú egyletünk, a Lokomotív Duráczky Orsós Zsozsó Lionel Messit idéző gólparádéjának hála, hamar lerendezte, hogy ki kerül a döntőbe. Könnyedén verte a Klebi vegyes csapatát, valamint hármas csapatunkat, a Borussia Somssich 05 Duráczky FC-t.A B oldalon a 2-es szoba (lánykori nevén a Katolikus I.) 2 meccsen 21 gólt vágott az ellenfeleknek. 13 gól a Svéd Hagyományőrzőknek (Duráczky II.), majd a 4-es szobának (Kato II.) 8 a házi döntőben, hogy a társak is érezzék a törődést. Egyoldalú volt a Katolicissimo, de a játék felemelő volt és magasztos, mint a húsvéti mise, vagy az Urbi et Norbi áldás.
A csoportkör után jöhettek a helyosztók. Az 5. helyért a Borussia játszott a Hagyományőrzőkkel, végül előbbi 5-4-re győzött heroikus küzdelemben.2-0-ra vezettek a Tradicionálisalk, majd egyenlítettek a 05-ösök. Végig fej-fej mellett küzdött a 2 csapat, végül egy apró hiba döntött a Borussia javára. A 2 csapat vastaps kíséretében vonult le a pályáról. A bronzért a Klebi és a 4-es szoba mérkőzött meg, az izgalmak pedig fokozódtak. A Klebi lányai felvették a versenyt Szent Imre fakóival, hallatlan küzdelem után büntetők döntöttek az éremről. Az idegek harcát a Klebi bírta jobban, bronzvasárnap után bronzérem lett a jutalom. És elérkezett a döntő, ahol a nyúl aranytojás helyett aranyérmet tojt a 2-es szobába. Fiaink kitűnően játszottak, felvették a versenyt a Kato I-el, végül a rutin és a tudás döntött. 3-0 oda, de az ezüst is szépen csillog. A harangok a Katolikusba, illetve a 2-es szobába mentek Róma helyett, várjuk a reváns lehetőségét a szezon végén.
A Győrfi Park fantasztikus helyszín volt, ősztől újra nyitja kapuit. De előtte júniusban EB-felvezető a NavrArénában! Jó tavaszt, jó focit, jó szurkolást!

Logikai vetélkedő

2016. 03. 01.

Hallássérült és logopédiai tagozatos gyerekek együtt tehették próbára meglévő tudásukat. Sakk, malom és egyéb táblajátékokban. Legnépszerűbb a " Ki nevet a végén?" volt. Vidám hangulatban zajlottak a játszmák. Izgalmas pillanatokat éltek át a versenyzők. A győzelmeket pontoztuk. A legeredményesebb tanulókat oklevéllel és édességgel jutalmaztuk. Szórakoztató és egyben tapasztalatszerző este volt. A gyerekek felszabadultan örültek egymás és a saját sikereiknek. Szervezők: Kövesiné Herczeg Eszter, Győrfi Gergő.

Farsang

2016. 02. 18

Február 18-án rendeztük meg a Duráczky Arénában a Farsangi mulatságot.
A program a kiszebáb virtuális elégetésével indult, tűz helyett tűzrőlpattant táncot jártunk a figura körül. A hagyomány szerint megszabadul az ember minden bajától a bábu múlt időbe tételével, ez nekünk is sikerült. Fergeteges hangulatú délután következett.
Az osztályok műsora után jöttek a maskarások, vagyis a jelmezes felvonulás. Egészen elképesztőre sikerültek az idei „csomagolások”, nagyon nívós lett a szemle, nem volt Míg a bírák tanácskoztak, kinyitott a büfé, tele finomságokkal, valamint belekerült a macska a zsákba. Elég hamar lába kélt a cicáknak, mint valamennyi rögnek, 8400 forint jött össze csak a macskusz házikuszokból.
Az eredményhirdetés után elszabadultak a hangok, elindult a Nara Buli. A Duráczky Caruso-ja fenomenális koncertet adott ismét, gyermek és felnőtt egyaránt jól érezte magát. Táncoltak a fekete lakkcipők, szólt hangosan az ének, fantasztikus hangulatban zárult a báli szezon idén is. Egy szám erejéig idén is fellépett a 4 Bariton, akik megemlékeztek azokról a boldog szép 
Alan Alda után a klasszikust idézve: „Jövőre, Veletek, ugyanitt!!!”

Kollégiumi est

2016. 02. 11.

Február 11-én került megrendezésre a második kollégiumi est, mely fantasztikusan sikerült. Két helyszínen, két vetélkedőben tehették próbára ügyességüket a diákok. Az egyik helyszínen egy igazán különleges sorversenyen vehettek részt a gyerekek, melyben 3 csapat versenyzett az első helyezésért. A mókás feladatok közül egyértelműen a kézzel-lábbal való labda adogatások nyerték el a gyerekek tetszését. A másik helyszínen tekebajnokság mozgatta és nevettette meg a diákokat. A gyerekek itt is 3 csapatban ügyeskedtek a bábuk tarolásában. Az estét eredményhirdetéssel zártuk, a győztes csapatok oklevelet vehettek át. Hasonlóan az eddigi kollégiumi estekhez, reméljük nagyon vidám, élményekben, sok-sok nevetésben és hangos buzdításokban gazdag estét szereztünk a diákoknak.