Vissza az intézmény főoldalára

Szakkörök

Játékvár

Vezeti: Simonicsné Besenyei Veronika

Keddenként játékszakkör várja a gyerekeket, melynek Játékvár a neve. A szakköri tagok a kollégium 1-es, és a kollégium 2-es csoportjába tartózó gyerekek. A szakkörön sok, már ismert és szeretett játékot játszunk, de új játékokat is gyakran tanulunk. Ha az időjárás engedi, szívesen megyünk ki a szabadba, és ott játszunk. A legkisebbek örömmel ismerkedtek meg a számukra új mozgásos játékokkal, mint például a labdaiskola, a labdacica vagy az ugróiskola. A játékszobában is jókat lehet játszani rossz idő esetén. A legújabb kedvenc a tárgykeresős „hideg-meleg” játék. Nagyon szeretjük a memória és kártyajátékokat is, nemrég házi versenyt is rendeztünk UNO-ból. Cél, hogy a gyerekek minél több játékot ismerjenek, és tartalmasan töltsék el a szabadidejüket, mert játszani jó, és hasznos.

játékvár_#_0001 játékvár_#_0000 játékvár_#_0002

Informatika szakkör

Vezeti: Lukács Tamás

Az informatika szakkör nem csak játék és mese... a gyerekek mindennapjaiban részt vesznek az okos eszközök, az internet, de sokan sajnos nem tudják helyesen használni. A játékon kívül számos érdekesség rejlik ezekben az eszközökben és az internetben! Olyan megoldásokat próbálunk a szakkörön kipróbálni, amit a tanulásban is hasznosítani tudnak segítve a megismerést, az új információk szerzését, mindezt természetesen játékosan.
A szakkör egyik fő célja, hogyan használjuk az internetet!

- Mire való a Google?- Hogyan keressünk hatékonyan?- Le tudunk-e menteni egy képet a természetismeret órára? – sorolhatnánk még ezeket a kérdéseket.

A másik fő témakör a közösségi oldalak (facebook, instagram) helyes (etikus) és biztonságos használata.

googlefacebookinstagram

Figura műhely

Vezeti: Lukács Tamás

Új szakkörként indult útjának a figura műhely, ahol a gyerekek különböző új anyagokkal ismerkedhetnek meg és a térbeli figurális ábrázolással. Fő célja, hogy a térben látás készségét, illetve a finommotorikát fejlessze. Családi hangulatban telnek hétfőnként a figura műhely percei.

Az alkotás alatt inspiráló zenéket hallgatunk, beszélgetünk és ameddig a gyermekek ráhangolódnak a feladatra, jut idő a nassolásra is.

Dolgozunk agyaggal, gipsszel, sóliszt gyurmával és még sok olyan anyaggal, amiből térbeli alkotásokat lehet létrehozni. Természetesen az ünnepekre is készülünk különféle díszekkel, ajándéktárgyakkal.

figura_muhely_#1 figura_muhely_#2 figura_muhely_#3

Retro Mozi

Vezeti: Csontos Norbert

„A föld alatt megy a metró, moziban legjobb a Retro.”

Folytatódik az időutazás a filmtekercsek között. Újabb és újabb generációkat fertőzünk meg a közel-és régmúlt jeles alkotásaival. Leslie Nielsen tovább hódít, az álló csillagok tovább ragyognak, Bud Spencer és Terence Hill újfent rendezi a népet a vadnyugaton, de jönnek az új felfedezettek. A vígjátékokon túl próbálunk más műfajból is belecseppenteni a klasszikus kondérba, hogy minél fűszerezettebb legyen a filmkínálat.

Eddie Murphy, Bruce Willis, Louis de Funes és az európai klasszikusok mellett a magyar csillagok és kultfilmek is megjelennek a mozivásznon.

Vigyázz, kész, Popcorn, rajt!

És a film forog tovább…

Bölcsek kövére Horgász a pácban The Kid

 

Olvasóklub

Vezeti: Kiss Tiborné

Az olvasóklub működésének célja az olvasás népszerűsítése, megszerettetése mellett a könyvtárhasználat és a kortárs irodalom megismertetése.

Az olvasóklub ebben az évben is a kamaszlányok körét célozza meg érzelmes, kedves, romantikus alkotásokon keresztül. A lányok maguk választják a könyveket, olyan témákat, amely az ő mindennapi életükről szól: barátság, szerelem, sztárvilág. Feladataink körét szélesítjük a kötelező olvasmányok és a hosszabb lélegzetű irodalmi művek feldolgozásával. Válogatunk a legnagyobb meseírók és gyűjtők – Grimm testvérek, Andersen, Benedek Elek – legszebb és legismertebb meséiből, megismerkedünk Molnár Ferenc világhírű ifjúsági regényével A Pál utcai fiúkkal.

A felolvasást követő hangulatos, kötetlen beszélgetést rendkívül fontosnak tartom az anyanyelvi kompetenciák – és a reális önismeret fejlesztése szempontjából.

Benedek Elek_ Az aranyhajú ikrek Andersen_Nagy mesekönyv Grimm mesék

Filmklub (4. évad)

Vezeti: Győrfi Gergely

A mozgóképeket kedvelő gyermekek nagy örömére az idei tanévben is elindul a már hagyományosnak tekinthető filmklub. A filmklub keretein belül a megszokottól eltérően nem az amerikai stúdiók produktumait fogjuk megtekinteni. Ternovszky Béla a magyar rajzfilmipar kiemelkedő egyénisége a következő esztendőben ünnepli jubileumi 75. születésnapját. A rendező nagysága előtt tisztelegve az idei filmklub magyar alkotásokkal igyekszik elnyerni diákjaink tetszését. A múlt század végén számos, a mai gyermekek számára már alig ismert magyar rajzfilm látott napvilágot. Az októberben induló filmklub amellett, hogy a diákotthoni estéket színesebbé varázsolja, igyekszik a diákokkal megismertetni azokat a klasszikus mesefilmeket, melyek évtizedekkel ezelőtt egy teljesen más generációt – beleértve az ő szüleiket is – szórakoztatták. A repertoárban így olyan magyar remekművek kaphattak helyet, mint a Szaffi, a Macskafogó vagy éppen a Hófehér című rajzfilmek.

A már évek óta sikeresen működő filmklubon mesefilmeket szoktunk nézni, hisz az elsődleges cél az alsó tagozatos diákok szórakoztatása. Az idei tanévben szem előtt tartva a felsős, így teljesen más ízlésvilággal bíró gyermekek igényeit elindítjuk a Filmklub+ elnevezésű foglakozást. A Filmklub+ vetítésein a magyar filmipar fejlődését jól fémjelző, Az egynyári kaland címet viselő mini sorozat epizódjait fogjuk megtekinteni. A sorozat hat frissen érettségizett fiatal a Balaton parton eltöltött nyarát mutatja be. A fiatal felnőttek kapcsolatait középpontba állító alkotás tökéletesen idomul a mai gyermekek ízléséhez.

filmklub_#0001 filmklub_#0002 filmklub_#0005 filmklub_#0003 filmklub_#0004

Dekorációs foglalkozás

Vezeti: Körmendi Nóra

Idén is folytatjuk dekorációs foglalkozásainkat, szerdánként, melynek célja, hogy a bentlakók környezetét otthonosabbá, barátságosabbá varázsoljuk. Minden gyermeket örömmel tölt el, hogy a saját keze munkáját láthatja viszont a falakon és az ajtókon.
Mindig  más és más tecnikával ismerkedünk meg; figyelembe vesszük az adott évszakot, közelgő ünnepet.
Mivel a szakkör az esti órákban van, olykor elég fáradtak a lurkók ezért alkalmanként szabad foglalkozást tartunk, amikor lágy zene mellett kicsit relaxálhatnak a gyerekek, miközben csodás rajzok és festmények készülnek.
Szakkör tagok: Bogdán Vivien, Balog Piroska, Szűr Olivér, Bartha Xavér, Orsós Alex, Orsós Tamara, Hómann Lóránt, Bogdán György, Nagy Viktória.

 

dekorációs_szakkör

Kézműves szakkör

Vezeti: Kövesiné Herczeg Eszter

Intézményünk kollégiumában heti rendszerességgel szerdánként (16:45 – 18:20) kézműveskedni jöhetnek tanulóink. A foglalkozásokon hallássérült és beszédben akadályozott gyermekek vesznek részt 1. – 5. osztályig.

Fő tevékenységeink:

  • Díszítjük a gyermekek közvetlen lakókörnyezetét, a kollégium folyosóit, lépcsőházát. Ajtó díszeket applikálunk az évszakváltások hangulatait idézve.
  • Gyermekeink finommotorikáját gyöngyfűzéssel és fonal munkákkal fejlesztjük.
  • Dísztárgyakat készítünk természetes anyagokból: termésekből, csuhéból.
  • Lehetőség nyílik érdekes, új technikák kipróbálására: batikolás, viaszolás, kollázsolás.

"A szakkörre bejáró gyermekeket is szeretettel várok. Nem titkolt célom: felébreszteni a vágyat a tanulóinkban az esztétikus, hangulatos természethez közeli környezetünk kialakítására."

Kézműves szakkör 2 kézműveskedünk (1).jpg kézműveskedünk (2).jpg kézműveskedünk (5).jpg

Anyák napi készülődés

Az idei anyáknapi meglepetés a papír lufikkal díszített képeslap volt. A gyerekek nagy örömmel vágtak és ragasztottak, végül idézetet is választva írták bele munkáikba az anyukáiknak szánt üzeneteket.


Labdarúgás

Vezeti: Navracsics Gábor

A labdarúgó szakkör feladata, hogy a focit szerető tehetséges tanulók a kedvenc tevékenységüket gyakorolhassák, legyen hol, kivel, mivel rúgni a labdát. Az adott körülményekhez képest próbáljuk biztosítani nekik ezt a lehetőséget.

A szakkör keretében a gyermekek labdabiztosságát, rúgótechnikáját fejlesztjük, gyakoroljuk a játék elemeit, labdavezetetést, fejjátékot, rúgásfajtákat, labdalevételt, passzolást, cselezést, védekezést, támadásvariációkat, emberfogást.
Az idei tanévben bővült a keret, több bejáró tanuló jelentkezett a szakkörbe. Ők a tanórák után maradnak az iskolában, hogy részt vehessenek az edzéseken. A gyakorlások alkalmával, a leg fontosabb a csapatjáték fejlesztése, ezért legtöbbször mérkőzéseket játszunk, nem csak a szakkör keretében, hanem minden olyan alkalomkor, amikor lehetőség van rá. A szakkörön próbáljuk fejleszteni gyermekeink labdabiztosságát, küzdeni tudását.

Akik az edzéseken részt vesznek, nagy kedvvel végzik a gyakorlatokat. A gyakorló mérkőzések alkalmával próbáljuk alkalmazni a tanult taktikai elemeket, az összjátékot, a fegyelmezett védekezést előtérbe helyezve.
Az idei tanévben problémát okoz a kapuhálók rossz állapota, pótlásuk sajnos egyelőre, nem megoldott, de bízunk a Teljes Értékű Életért Alapítvány jövőbeni támogatásában….!

foci szakkör_1 foci szakkör_2