Szakkörök

Filmklub (4. évad)

Vezeti: Győrfi Gergely

A mozgóképeket kedvelő gyermekek nagy örömére az idei tanévben is elindul a már hagyományosnak tekinthető filmklub. A filmklub keretein belül a megszokottól eltérően nem az amerikai stúdiók produktumait fogjuk megtekinteni. Ternovszky Béla a magyar rajzfilmipar kiemelkedő egyénisége a következő esztendőben ünnepli jubileumi 75. születésnapját. A rendező nagysága előtt tisztelegve az idei filmklub magyar alkotásokkal igyekszik elnyerni diákjaink tetszését. A múlt század végén számos, a mai gyermekek számára már alig ismert magyar rajzfilm látott napvilágot. Az októberben induló filmklub amellett, hogy a diákotthoni estéket színesebbé varázsolja, igyekszik a diákokkal megismertetni azokat a klasszikus mesefilmeket, melyek évtizedekkel ezelőtt egy teljesen más generációt – beleértve az ő szüleiket is – szórakoztatták. A repertoárban így olyan magyar remekművek kaphattak helyet, mint a Szaffi, a Macskafogó vagy éppen a Hófehér című rajzfilmek.

A már évek óta sikeresen működő filmklubon mesefilmeket szoktunk nézni, hisz az elsődleges cél az alsó tagozatos diákok szórakoztatása. Az idei tanévben szem előtt tartva a felsős, így teljesen más ízlésvilággal bíró gyermekek igényeit elindítjuk a Filmklub+ elnevezésű foglakozást. A Filmklub+ vetítésein a magyar filmipar fejlődését jól fémjelző, Az egynyári kaland címet viselő mini sorozat epizódjait fogjuk megtekinteni. A sorozat hat frissen érettségizett fiatal a Balaton parton eltöltött nyarát mutatja be. A fiatal felnőttek kapcsolatait középpontba állító alkotás tökéletesen idomul a mai gyermekek ízléséhez.

filmklub_#0001 filmklub_#0002 filmklub_#0005 filmklub_#0003 filmklub_#0004

Játékvár

Vezeti: Varga Violetta

Keddenként játékszakkör várja a gyerekeket, melynek Játékvár a neve. A szakköri tagok a kollégium 1-es, és a kollégium 2-es csoportjába tartózó gyerekek. A szakkörön sok, a gyerekek által már ismert és szeretett játékokat játszunk, de új játákokat is gyakran tanulunk. Ha az időjárás engedi, szívesen megyünk ki a szabadba, és ott játszunk. A gyerekek szeretik a mozgásos játékokat, mint például a színcápa. Nagy kedvencük még az UNO kártya, nemrég házi versenyt is rendeztünk, melynek nagy sikere volt.

Hagyományörző szakkör

Vezeti: Simonicsné Besenyei Veronika

Résztvevők: a 3. csoport tagjai és Beregszászi Dávid

A szakkörön hétfőnként a jeles napi népszokásokról beszélgetünk és az adott jeles naphoz fűződő egykori hiedelmeket, szokásokat, gazdálkodáshoz kapcsolódó eseményeket elevenítjük fel hónapról hónapra. A gyerekek mindent kipróbálhatnak, amire csak lehetőség van, például a kukoricafosztást, morzsolást, játékok készítését természetes anyagokból, a szüretelést, a mustkészítést, és még sok mást. A tevékenységek során pedig játékos formában megismerkednek sok érdekes, de mára már sajnos feledésbe merülő népszokással. Remélem, hogy sikerül felkelteni az érdeklődésüket a téma iránt, és a későbbiekben ők már fontosnak fogják tartani, hogy ezek a régi szokások, hagyományok ne vesszenek el örökre.

Dekorációs foglalkozás

Vezeti: Körmendi Nóra

A csütörtöki dekorációs foglalkozás célja, hogy a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő tevékenységekkel ismerkedjünk meg. Emellett az elkészült művekkel szívesen csinosítjuk kollégiumunkat, és varázsoljuk otthonosabbá a hálókat. Ünnepek idején ajándékok és az alkalomnak megfelelő dekorációk kerülnek ki az apró kezek alól.

Szakkör tagok: Balogh Péter, Bogdán Bianka, Bogdán Vivien, Balog Piroska, Bogdán György, Nagy Viktória, Orsós Tamara

Filmklub

Vezeti: Győrfi Gergely

A mozgóképeket kedvelő gyermekek immáron harmadik éve látogathatják a filmklubot. A vetítésekre havonta egy alkalommal kerül sor. Az elmúlt tanévek során olyan klasszikus rajzfilmek voltak a középpontban, mint az Oroszlánkirály, az Aladdin vagy éppen a Vuk. Az elmúlt évek tendenciájától eltérően az idei filmklub a közelmúltban megjelenő animációs filmeket helyezi fókuszba. Ennek megfelelően a diákok megtekinthetik a nem régiben Oscar díjat nyert Matthew McConaughey nevével fémjelzett Énekelj! c. filmet. Műsorra tűztük Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye alapján azonos címmel készült filmadaptációt, valamint a Zootropolis – Állati nagy balhé c. alkotást is. Az említett film a kölcsönös megbecsülésre, a toleranciára és az elfogadásra tanít, így helyét a repertoárban a mai társadalmi viszonyok is legitimálják. A fentebb említettek mellett további nagyszerű filmek várják a „mozizni” vágyó tanulókat, így a színvonalas szórakozás garantálható.

Kézműves szakkör

Vezeti: Kövesiné Herczeg Eszter

Intézményünk kollégiumában heti rendszerességgel szerdánként (16:45 – 18:20) kézműveskedni jöhetnek tanulóink. A foglalkozásokon hallássérült és beszédben akadályozott gyermekek vesznek részt 1. – 5. osztályig.

Fő tevékenységeink:

  • Díszítjük a gyermekek közvetlen lakókörnyezetét, a kollégium folyosóit, lépcsőházát. Ajtó díszeket applikálunk az évszakváltások hangulatait idézve.
  • Gyermekeink finommotorikáját gyöngyfűzéssel és fonal munkákkal fejlesztjük.
  • Dísztárgyakat készítünk természetes anyagokból: termésekből, csuhéból.
  • Lehetőség nyílik érdekes, új technikák kipróbálására: batikolás, viaszolás, kollázsolás.

"A szakkörre bejáró gyermekeket is szeretettel várok. Nem titkolt célom: felébreszteni a vágyat a tanulóinkban az esztétikus, hangulatos természethez közeli környezetünk kialakítására."

Kézműves szakkör 2 kézműveskedünk (1).jpg kézműveskedünk (2).jpg kézműveskedünk (5).jpg

Anyák napi készülődés

Az idei anyáknapi meglepetés a papír lufikkal díszített képeslap volt. A gyerekek nagy örömmel vágtak és ragasztottak, végül idézetet is választva írták bele munkáikba az anyukáiknak szánt üzeneteket.


Olvasóklub

Vezeti: Kiss Tiborné

Ebben a tanévben az Olvasóklub a fiatal lányok körét célozza meg, érzelmes, kedves, romantikus alkotásokon keresztül. A 10-14 éves lányok körében népszerű SMS- könyvek közül Kika: Lara válaszúton című regényével indítunk, mely csupa olyan témáról szól, melyek fontosak és érdekesek a lányok számára: barátság, szerelem, sztárvilág.

Izgalmasnak ígérkezik a Bíbor pöttyös könyvek sorozatból Melanie Marks: Ottalvós Háború című ifjúsági regénye, mely egy 12 éves lány mindennapjaiba enged bepillantást. Új iskola, új barátok, új kihívások, rémes kapcsolatok…

Csak engedd szabadjára a fantáziádat és minden valóra válhat Violetta világában. Violetta álmait, útkeresését, szerelmét követhetjük nyomon a Disney-Violetta sorozatból A jelszó: barátság és A jelszó: szerelem című regényeken keresztül.

A kamaszlányokhoz rendkívül közel áll Jacqualine Wilson: A másik lány című regényének története. Két különböző környezetben élő lány véletlen találkozását meséli el, mely egy életre szóló hatással lesz mindkettőjük számára.

A kedvenc hősöket természetesen megörökítjük, és a gyerekek által választott legkedvesebb történetet Youtube-on is megnézzük.

 

Labdarúgás

Vezeti: Navracsics Gábor

A labdarúgó szakkör a focit szerető, tehetséges gyermekek szórakozására, fejlesztésére, képzésére szervezett tevékenység. A szakkör keretében a gyermekek labdabiztosságát, rúgótechnikáját, a játék taktikai elemeit fejlesztjük, a labdavezetetést, fejjátékot, rúgásfajtákat, labdalevételt, passzolást, cselezést, védekezést, támadásvariációkat, emberfogást gyakoroljuk.
A kisebb, tehetségesebb gyermekeket fokozatosan beépítjük a csapatjátékba, az edzésgyakorlatokba. A gyakorlások fontos részét képezi a csapatjáték fejlesztése, melynek folyamán mérkőzéseket játszunk, nem csak a szakkör keretében, hanem minden olyan alkalomkor, amikor lehetőség van rá.
A szakkörön érzékelhetően fejlődik gyermekeink labdabiztossága, a játék elemeinek elsajátítása. Gyermekeink, akik az edzéseken részt vesznek, nagy kedvvel végzik a gyakorlatokat, a gyakorló mérkőzéseket.
Az idei tanévben, nagy öröm ért bennünket. A Teljes Értékű Életért Alapítvány támogatásával új focilabdákat tudtunk vásárolni, ezzel is segítve, kis labdarúgóink tudásának hatékonyabb fejlesztését.

 

teremfoci 2

Kosárlabda

Vezeti: Csontos Norbert

3 éve indítottuk el iskolánkban a kosárlabda szakkört. Napközi után tartjuk a kollégium diákjai részére, idén két bejárós tagunk is van. A szakkörre vegyesen járnak fiúk és lányok, kicsik és nagyok. Az edzés fő célja, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást, a kosárlabdát és hogy hasznosan, kellemesen töltsék el idejüket, beírhassák az "izzadságcseppjeiket" a napirendjükbe. Az edzés futással indul, majd a gimnasztikát követi a kosárlabdajáték, aztán kiegészítő sporttal zárjuk a foglalkozást.

A gyerekek nagyon kedvelik a játékot, sok sikerélményhez jutnak!

kosárlabda 1 kosárlabda 4 kosárlabda 2

kosárlabda 3 kosárlabda szakkör