Kedvenc tevékenységek

Kidobó

Kedden és csütörtökön este 7 és 8 óra között kidobót játszunk a nagy tornateremben. A gyermekek nagyon szeretik az esti foglalkozást, ha marad még energiájuk az élménygazdag napok után azt itt levezethetik kultúrált, fegyelmezett keretek között. A résztvevők között van egy mag, akik rendszeresen jönnek, de a csoport nem állandó. Nagyon fontos, hogy a nagyobbak megtanuljanak figyelni a kisebbekre mivel minden évfolyamból jönnek a gyermekek játszani.

kidobó00001 kidobó00002 kidobó00003 kidobó00004 kidobó00006 kidobó00007

Palacsintázás

2019-ben minden hónap első hétvégéjén sütemények elkészítésével foglalatoskodunk a tankonyhában. A lányok lelkesen kutatnak az interneten receptek után. Majd kevernek-kavarnak és többnyire ízletes étkek készülnek. Ha sikerül a palacsinta, a torta társaikat is szívesen megkínálják alkotásaikkal.  Így igyekszem otthonos hangulatot csempészni a vasárnap délutánokba.

Kövesiné Herczeg Eszter

palacsinta_3 palacsinta_2 palacsinta_1

Büntetőrúgó verseny

A rossz idő miatt a tornateremben rendeztük meg a büntetőrúgó versenyt kiskapura. Gumilabdával húsz méterről rúgtak a versenyzők az üres kapura, ami elég nehéz feladatnak bizonyult annak ellenére, hogy kapus nem akadályozta a hálóba tartó labda útját. Mindenki ötször próbálhatta kapuba juttatni a „pettyest”. Nagyon izgalmas verseny alakult ki, ahol a leány versenyzők is, jól „muzsikáltak”.

Mindannyian jól szórakoztunk, ezt a versenyt jövőre is megrendezzük!

1. hely: Smith Marcel

2. hely: Hujber Dávid

3. hely: Kovács Bence

buntetorugas#01 buntetorugas#00 buntetorugas#02 buntetorugas#03


Tollaslabda

Immár hivatalos: tollasozunk!

Új sportággal ismerkedik a díszes kompánia, a Távol-Kelet csodájával. A kíváncsi szemek után a kezeké (és amit még nem tudnak), az észé a főszerep. A könnyű, keresztbe húrozott rakettet és a tollat, ami most nem tyúkon van először félve, majd bátran vették pracliba az ifjak, hogy aztán le se akarják tenni. A kezdeti félresikerült próbálkozások (ha már toll: szárnybontogatás) után egyre bátrabban ütötték a labdát és az arra járó bogarakat, a végére több sikeres ütés történt, mint ahány passz összejön egy futballmeccsen az NB1-ben.

A világ egyik legkedveltebb szabadidősportja nálunk is hódító útjára lépett, a továbbiakban ütünk, ahogy belefér.

tollas_kép

1 perc és nyersz!

Mint minden gyerek , a kollégium lakói is nagyon szeretnek játszani és az Egy perc és nyersz! - is a kedvenceik között tudható. A játékban mindenki meg tudja csillogtatni az ügyességét és természetesen a kitartását, elszántságát. Különböző nehézségű feladatokkal kell megbirkózniuk a játék során. Az elején tele vannak egészséges önbizalommal a gyerekek - ooooh ezt meg tudom csinálni...ez könnyű lesz... ez nekem semmi...! Minden alkalommal így állunk neki és ahogy a feladatok nehezednek úgy kezdenek megvilágosodni, hogy ezek nem is olyan egyszerűek. Néha kicsit lelombozódnak, ha valami nem sikerül elsőre, de soha nem szokták feladni, újra és újra megpróbálják kivitelezni a feladatot. Természetesen a szurkolás, biztatás ebben nagyon sokat segít. Mindig remek hangulatban telnek el ezek a foglalkozások, és sok-sok nevetés társul a feladatokhoz, de a kellő koncentrációból sincs hiány.

A legügyesebbek a jól megérdemelt csokoládéval tudják pótolni az elvesztett energiákat.

1perc#00 1perc#01 1perc#02 1perc#03 1perc#04 1perc#05

Szívesen látogatunk kiállításokat is, főleg, ha azon a kedvenc szuperhőseinket láthatjuk.

csoport2#00 csoport2#01

Vásárlási láz

Az iskolai menza finom ételei után jól esik egy kis csemege. Ez diákjaink esetében sincs másképp, akik már a hét elején alig várják, hogy a szüleiktől kapott zsebpénzen vásárolhassanak valami finomságot. A vásárlások alkalmával tanulóink nem csak az étkezéshez köthető vágyaikat elégíthetik ki, de számos, az önálló élet során elengedhetetlen gyakorlati tudásra is szert tehetnek. Vásárlásaink során igyekszünk különféle típusú áruházakat felkeresni, így gyermekeink megismerkedhetnek a bevásárlóközpontoktól, a kereskedelmi boltokon át, egészen a kis vegyesboltokig valamennyi üzlet fajtával. A vásárlások során nélkülözhetetlen interakcióknak köszönhetően tanulóink fejleszthetik társás kompetenciáikat és elsajátíthatják a közösségben való létezés normáit.  A fentebb említettek mellett egy-egy ilyen alkalom kiváló lehetőséget kínál a számtani ismeretek elmélyítésére és az pénzzel való önálló gazdálkodás alapjainak lerakására is.

vásárlási_láz#00 vásárlási_láz#01 vásárlási_láz#02 vásárlási_láz#03

 

Hajfonás

hajfonás#00 hajfonás#01 hajfonás#02 hajfonás#03

Kedvenc esti tevékenységek a kollégium lány emeletén

Vacsora után a keddi és csütörtöki napokon a gyerekek nagyon szívesen színeznek az évszakhoz vagy az ünnepekhez kötődő színezőket, vagy alkotnak, rajzolnak önállóan képeket, miközben jókat lehet beszélgetni is. De előfordul az is, hogy aktívabb elfoglaltságot keresünk, és előkerülnek a lufik, amikkel nagyon jókat lehet mókázni közösen.

kedvenc_tevékenység_lány_emelet

Népi kézműves technikák

Hétfő délutánonként a kollégium első emeleti társalgójában lelkes érdeklődőknek népi kézműves technikákat tanítok. Az első félévben a gyöngyszövéssel ismerkedtek meg a gyerekek. Szép karkötők készültek ajándékba és saját részre is.

A kollégium első emeleti társalgójában hétfő délutánonként folytatom a népi kézműves technikák tanítását. A második félévben a zsinórhurkolás technikáját tanítom az érdeklődőknek. Az eszköz neve: körmöcske ami gyorsan a gyerekek kedvence lett.  Hosszú zsinórokat készítenek segítségével melyeket majd párnának fogunk összevarrni.

kézműveskedvenc#00 kézműveskedvenc#01 kézműveskedvenc#02 kézműveskedvenc#03

Ügyes kezecskék (óvoda)

Kreatívkodás00001 Kreatívkodás00002 Kreatívkodás00003 Kreatívkodás00004

Tevékenykedés a tankonyhában

Iskolánk jól felszerelt tankonyhája elősegíti a délutáni szabadidő hasznos eltöltését. A tankonyhában való ténykedés a tanulók kedvenc tevékenységei közé sorolható. Az ételek elkészítésében természetesen a gyerekek is aktívan részt vesznek, így a késztermék elfogyasztása különösen nagy örömöt jelent a számukra. A tevékenység nem csak kellemes kikapcsolódást kínál a diákok számára, de hozzájárul ismereteik bővítéséhez is. A gyerekek a munkafolyamatok során megismerkedhetnek a konyhai eszközökkel, a felhasznált alapanyagokkal és megtanulhatnak csapatban dolgozni, így a foglakozás során alapvető konyhai ismeretekre tesznek szert és szociális kompetenciák is fejlődnek.

puding#_0000 puding#_0001 puding#_0002 puding#_0003

Mese felolvasás

Szerda este vacsorát követően ismét a meséké volt a főszerep. A Compass Egyesület képviseletében Vágner Niki látogatott el hozzánk, aki messzi-messzi tàjakra repítette el a lurkókat. Mindenki megfürdött és pizsamában, kuckózva hallgatták a kalandos meséket Niki nénitől. Igazán kellemes, családias hangulatú este volt. A gyerekek alig várják a következő alkalmat!

Mese_est_#_0001 Mese_est_#_0002 Mese_est_#_0003 Mese_est_#_0004

Teremhoki

Csütörtökön „éhgyomorra” nincs jobb, mint egy hokitorna.

Vacsora előtt a tornateremben csattognak az ütők, repül a labda, ujjonganak a gólszerzők, mérgelődnek a védők és a kapusok. A skandináv születésű sportág a floorball, azaz teremhoki nagy népszerűségnek örvend nálunk. 12 már-már elvetemült sportolópalánta Gretzky-t, Lemiuex-t, Jagr-t, Bure-t meghazudtoló módon üti a pakkot, veti bele magát a küzdelmekbe.

1-1,5 óra sikerélmény, kellemes kikapcsolódás, hasznos időtöltés, egészséges testmozgás.

Ennél már csak az a nagyobb szám, ha a hajdani „sztárok” Tamás bácsi (ismertebb nevén Luka), Gergő bácsi (Greg), vagy Norbi bácsi (Baggio) is ütőt ragadnak, hogy megmutassák még egyszer az ifjaknak.

Retteghetnek a svédek és a finnek, rövidesen csere lesz a trónon!

teremhoki_#_0000 teremhoki_#_0001 teremhoki_#_0002 teremhoki_#_0003

 

Méta

A méta egy több száz éves múlttal rendelkező, népszerűségében töretlen magyar labdajáték. Napjaink közkedvelt sportágai mellett, mint a labdarúgás, a kosárlabda vagy a floorball diákotthonunk lakói számára biztosított a lehetőség e tradicionális játék megismerésére is. A magyar emberek leleményességének  köszönhetően  a népi játéknak számos változata alakult ki, így ez a tevékenység – a játékszabályok folyamatos változtatásának köszönhetően – szinte megunhatatlan.

méta_#0000 méta_#0001 méta_#0002 méta_#0003 méta_#0004 méta_#0005 méta_#0006 méta_#0007

 

Édes Élet

A diákotthonunktól távol lakó gyermekeknek már vasárnap délután vissza kell utazniuk Kaposvárra, annak érdekében, hogy másnap reggel kipihenten érkezhessenek meg az iskolába. A kellemes, szülőkkel eltöltött hétvégét követően azonban egyáltalán nem könnyű feladat a kicsik számára egy újabb hétre búcsút venni hozzátartozóiktól. A szülőktől való búcsút igyekszik megkönnyíteni és így diákotthoni létet megédesíteni - a hét utolsó napján esedékes - a mára már hagyományos programmá avanzsált fagyizás.

fagyizas_#1 fagyizas_#2 fagyizas_#3 fagyizas_#4

 

Játék, móka, kacagás

Igyekszünk a délutáni szünidőt a szabadlevegőn eltölteni, de ezt az időjárási körülmények nem mindig teszik lehetővé. Rossz idő esetén - többek között - az iskolánk pszichopedagógusa, Ripliné Gelencsér Hajnalka által összeállított játékgyűjtemény nyújt lehetőséget a színvonalas időtöltésre. A repertoár meglehetősen széles, így mindig találunk a gyerekek ízlésének megfelelő játékot. Az ilyen jellegű foglalkozások fejlesztik a társas kompetenciákat, a koncentrációt, az emlékezőképességet valamint rávilágítanak a tolerancia fontosságára is. A foglalkozás keretein belül a tanulók értékes, a mindennapokban is kamatoztatható tudásra tesznek szert, miközben még jól is érzik magukat. A diákok kedvenc elfoglaltságai közé tartoznak az „Adj hozzá még egyet”, a „Simon mondja”, a „Vakhernyó” és az „Én székem” című játékok.

Pingongozás

A pingpongozás az egyik legkedveltebb esti tevékenység kollégiumunkban. Valószínűleg ehhez az is hozzájárul, hogy tanév elején kiváló minőségű pingpongasztalokat, ütőket, labdákat és adógatógépet kaptunk a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségétől. Gyerekek és felnőttek mind egyéni, mind páros játékban egyaránt szívesen mérik össze tudásukat. Nem mellékes az sem, hogy a játéknak kiváló a fejlesztő hatása. A gyorsaság, a taktika, a dinamika rendszeres gyakorlással, kitartással látványosan fejődhet. Bizonyított feszültség és stresszoldó hatása is.  Reméljük egyre többen kapnak kedvet ehhez a sportághoz! Talán belőlük kerülnek a jövő nagy reménységei, de ha csak magáért a játék szeretetéért pingpongoznak, már megérte...

Ruhabörze diákotthonunkban

Örömünkre szolgál, hogy hétről-hétre, idén is rengeteg adománnyal kedveskednek a szülők és intézményünk dolgozói. Rengeteg hasznos és praktikus ruhaneműt és játékot kapnak ajándékba bentlakó gyermekeink.

Minden alkalommal örömmel és nagy vidámsággal övezve osztjuk ki a ruhákat, esetenként licitet rendezve, máskor pedig mókás divatbemutató keretén belül. Mint sok minden mást, ezt is játékos keretek között tesszük, figyelembe véve a leginkább rászorulók körét. Így kicsik és nagyok, lányok és fiúk is egyaránt részesülhetnek az adományokból.

Portás játék

A játék lényege a memóriafejlesztés.

Van egy szállodánk 30 szobával. A vendégek megérkeznek, a recepciós fogadja őket. A valósággal ellentétben itt a vendégnek kell kitalálnia, hogy melyik szobát kaphatja.

A portás kigondolja a szobaszámot, a vendégek pedig elkezdenek tippelni egymás után. A portás igennel jelez, ha a vendég eltalálta, nemmel, ha rossz számra gondolt. Az a játékos (vendég), aki olyan számot mondott, amely már elhangzott, kiesett.

Kiváló matematikai, logikai és memóriafejlesztő játék.

A gyerekek körében nagyon népszerű volt, örömmel játszották.

Floorball

Az esti étkezést követően - a sportolni vágyó diákok nagy örömére - lehetőséget tudunk biztosítani a testmozgásra. Diákotthonunkban a hagyományosnak nevezhető játékok - mint a kidobó vagy a labdarúgás - mellett egyre nagyobb népszerűséget élvez a floorball. A gyerekek minden alkalommal a külső szemlélő számára is izgalmas és élvezettekkel teli mérkőzéseket vívnak. A floorball, hétköznapi nevén teremhoki fiatal sportágnak tekinthető, hisz az elmúlt évszázad második felében, Svédországban alakult ki. A játék gyökereit szem előtt tartva az első világbajnokságnak is a skandináv ország adhatott otthont 1996-ban.

Twister

Játékszobánk repertoárja – a gyermekek nagy megelégedésére - folyamatosan bővül.  Ennek megfelelően bentlakó diákjaink mindig találhatnak az ízlésüknek megfelelő játékszert. Az idei tanév egyik új szerzeménye a Twister, ami izgalmas kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek. A nyakatekert mozdulatok kivitelezése képes mosolyt csalni a játékosok és a szemlélők arcára is. A hagyományos játék mellett az „ujj twister” is felkerült játékszobánk polcára.

Retro mozi

„Tudja azt már Kata, Rozi, minden héten Retro mozi!”

Bár nyáron csak a lányoknak vetítünk, de ősztől újra kinyitotta kapuit kollégiumunk filmszínháza. Újabb 10 hónapon át utazunk vissza az időben a filmtekercsek kerekén, hogy megcsodáljuk elődeink remekműveit. A lényeg, hogy nem mai, nem egy kaptafára gyártott computerművek, hanem a közel és kicsit távolabbi múlt eltűnt remekművei kerülnek elő a polcok mélyéről.

A vígjátékok, a komolyabb hangvételű művek, a rajzfilmek mind-mind előkerülnek a konzervekből, hogy megismerhesse őket az új generáció is.

Richard Pryor, Jim Carrey, Bessenyei Ferenc, Robin Williams: csak pár név a mozi nagy csillagai közül, akik hétről hétre szórakoztatják a nagyérdeműt.

Az pedig garantált, hogy a Kino nem okoz kínos perceket…

 

Hajfonás

A lány emeleten kedvelt esti tevékenység a hajfonás. A szebbnél szebb hajkoszorúk, amellett hogy ápolt külsőre és az esztétikus megjelenésre nevelnek, szemet gyönyörködtetőek is. Aki elég tehetséget, ügyességet érez magában Eszter néni és Noémi néni segítségével elsajátíthatja a különböző fonási technikákat is. Mindeközben hasznos hajápolási tippeket kaphatnak otthonra a tökéletes hajért és frizuráért.


Kincskeresés

Kedd esténként kalózokká válunk, és értékes kincsek vagy elrabolt hercegnők után kutatunk. Elkalandozunk egy lakatlan szigetre, ahol számos rejtekhely található, így csak az igazán ügyesek és szemfülesek találhatják meg az elrejtett dolgot. A lakatlan sziget nem más, mint a diákotthon első emelete, a kalózok pedig a bátor kislányok.

kincskeresés3.jpg kincskeresés4.jpg kincskeresés5.jpg kincskeresés2.jpg

Társasjáték

Kollégiumunkban az esti órákban társasjátékozunk a gyerekekkel. A játékok egész garmadáját vonultattuk fel a tanév alatt, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A klasszikusokon kívül (Gazdálkodj okosan!, Malom, Halma, Dominó stb.) igyekeztünk újakat is megmutatni a gyerekeknek, hogy megkedveljék azokat. Úgy állítottuk össze a „kínálatot”, hogy megfeleljen a gyermekek életkori sajátosságainak, műveltető legyen, közelebb hozza a mindennapokat, segítséget nyújtson a köznapi tájékozódásban. A játékok egyik fontos pillére, hogy – akárcsak az olimpiákon – egy asztalhoz ülteti a haragos feleket, békét köt közöttük. Szó szerint társak lesznek, egy célért küzdenek, csapattá kovácsolódnak. Ezen kívül hasznosan és kellemesen töltik el idejüket.

asztali játékok (1).jpg asztali játékok (2).jpg asztali játékok (3).jpg

asztali játékok (4).jpg asztali játékok (5).jpg

Színcápa

Kedvelt ügyességi játék a kicsik és a nagyok körében, hiszen együtt is részt vehetnek benne.

A játékosok felsorakoznak a „cápától” távol, egy vonalban. A színcápa hátat fordít a játékosoknak.
Megkérdezik a fogótól: "Színcápa, színcápa! Milyen színt kérsz?" Mire a cápa mond egy színt.
Akiken van ilyen színű ruha, azok biztonságban átsétálhatnak a színcápa oldalára.
A többieknek viszont gyorsan át kell szaladniuk a szín elhangzása után, mert különben elkapja őket a cápa. Akit megfog, az lesz az új cápa.

színcápa6.jpg színcápa5.jpg színcápa3.jpg színcápa1.jpg

Jó, ha kéznél van a foci, még ha „asztali” is!

A hosszú, kollégiumi téli estéken, amikor egy szabad termet sem találni a sportoláshoz, előkerül, akár egy ócska asztalon is használható, népszerű játék, az asztali foci!

Ilyenkor, „vérre” menő csatákat vívnak gyermekeink, egy-egy értékes győzelem megszerzéséért. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, ezt a kellemes, izgalmas, tartalmas időtöltést!  Ja, hogy már csak egy csocsóasztalt, és a hozzávaló, körülményesen beszerezhető golyót kell keríteni? Az már legyen mindenkinek a saját gondja!

ASZTF7.jpg ASZTF1.jpg ASZTF4.jpg

"Az embernek úgy kell a mese, mint az édes álom."

Vavyan Fable, az egyik legsikeresebb magyar krimiíró gondolatát mi sem igazolja jobban, mint hogy kollégiumunk idősebb korosztálya is kiharcolta magának az esti meséket.

Keddenként a "nagyfiúk" szobája is megtelik varázslattal, cselszövéssel, hősökkel és mitikus lényekkel. A mesékből ugyanis nem lehet kiöregedni... :-)

esti krimi1.jpg esti krimi2.jpg

Séta a gyönyörű Temesvár utcában

Városunk, Kaposvár megismerése és annak kiemelten szép részeinek meglátogatása megfelelő célt ad a délutáni sétákra. Az áprilisban virágzó japán cseresznyefák különleges látványát nem szabad kihagyni. A gyerekekkel is ellátogattunk ide, akik nagy ámulattal fogadták a rózsaszínű utcát. A csodálkozás mellett persze a lehulló szirmokkal is játszottak és szívesen fotózkodtak a festői háttérrel. Ezeket a képeket aztán csodás anyák napi képeslapjaikba is beleragasztották.


Gumimacifoci

„Győztes csapaton ne változtass!” – a foci első törvénye. Épp ezért folytatjuk az U13-at. Első hallásra akár egy német tengeralattjáró is lehetne, de a legénység a jövő Navracsics-liga nemzedéke. Akárcsak nagyban, a merítés itt is nehezebb, de foglalkozásról foglalkozásra jönnek elő a kisbajnokok, a jövő Détárijai.

Hétfő esténként 7 után indul útjára a labda, az edzések és a körmérkőzéses meccsek után jön a gála, az örömfoci. Célunk a régi: a mozgás, a sport és a játék szeretete, miközben kis tehetségek születnek szemünk előtt. Bár aláfestésnek még nem a Dolly Roll szól, hanem a csontzene, de Elnök Úr már árgus szemmel figyeli a jövő embereit nemzetünk legfontosabb bajnokságához.

 

 

Memóriajáték - Keresd a párokat!

Szórakoznál és egyszerre fejlesztenéd a memóriádat is? Kedveled az agytornát? Akkor játssz te is memóriajátékokkal! A kártyákon különböző ábrák vannak, a paklikban mindegyikből kettő van. A játékot többen is játszhatják, a lényeg, hogy aki a soros, az felfordít egymás után két lapot és ha ugyanazt a két ábrát látja, övé lesz az a két kártya és újabb kettőt nézhet meg. Az győz, akinek minél több párt sikerül összegyűjtenie. A memóriajátékok széles választékából minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt, melyek kellemes kikapcsolódást nyújtanak a vacsora utáni időszakra. A játék amellett, hogy szórakoztat, fejleszti gyermekeink megfigyelőképességét, emlékezetét, megtanulnak nyerni és veszíteni.


Kézműveskedés

Díszítő- szépítő munka a diákotthonban

A kreatív és érdeklődő gyerekek számára a kollégium tereinek csinosítása és díszítése motiváló feladat. Olykor, a vacsora utáni időszakban tesszük érdekessé és vidámmá a falakat, parafatáblákat és bejáratokat. A kicsit sem megerőltető feladat végeredményében aztán együtt gyönyörködünk és élvezzük az összes gyerekkel az otthonos és dekoratív lakókörnyezetet.

kézműveskedés1.jpg kézműveskedés2.jpg

Sakk-matt

Diákotthonunkban egyre népszerűbb játék a sakk. Diákjaink nem csak egymás között vívnak izgalmas „sakk csatákat”, de előszeretettel játszanak a nevelőkkel szemben is. A sakkjátszmák nem csak kellemes szórakozást kínálnak, de képességfejlesztő hatással is bírnak. A szellemi sport hozzájárul a szabálykövető magatartás, az önálló gondolkodás és koncentrációs képesség fejlődéséhez egyaránt.

Irány a város

A városi séták kiváló lehetőséget nyújtanak a tanulásra és a levegőzésre egyaránt. Útjaink során a gyerekek találkozhatnak Kaposvár jelentősebb épületeivel és köztereivel. Diákjaink a város szépségei mellett megfigyelhetik az évszaki sajátosságokat és megismerkedhetnek a közlekedési szokásokkal. Természetesen az ismeretszerzés mellett a játékra is marad idő. A kikapcsolódásra a nemrégiben felújított játszóterek és a közelben elhelyezkedő Városliget nyújt kiváló lehetőséget.

Lego kaland

Diákotthonunk legnépszerűbb játéka kétségkívül a Lego. A dán építőjáték kellemes kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A játékélmény mellett a Lego képességfejlesztő hatást is biztosít. Hozzájárul a gyermekek problémamegoldó képességének és kreativitásának fejlődéséhez. A kísérletezés és a felfedezés eredményeként minden alkalommal számos eltérő építmény születik.

Kollégiumi est

Április

Ismét megrendezésre került a gyerekek körében kedvelt kollégiumi est. A diákok rókavadászatra indultak, ahol a legtöbb rókát megtaláló kisgyermek jutalomban részesült. A nagy vadászatot söprűtánccal és diszkóval folytattuk, melybe nevelőink is bekapcsolódtak.  A legkisebbek is nagyon élvezték, mindenki kifulladásig táncolt.

koll est április1.JPG koll est április2.JPG koll est április3.JPG

December

A havonta megrendezésre kerülő „kollégiumi estéket” mindig nagy várakozás előzi meg bentlakó gyermekeink körében. A decemberi közösségi összejövetelen az ügyességi játékoké volt a főszerep. A Babzsák és Kacsintós játék igazi élményt jelentett kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Az ügyességi táncok között méltán népszerű Seprűtánc rendkívüli izgalmakat hozott. A karácsonyi hangulatnak megfelelően szaloncukorral kedveskedtek a legügyesebbeknek a nevelők. A jó hangulatot igazolják a képek.

kacsintós játék 1 kacsintós játék 2 babzsákos játék 1 babzsákos játék 2

seprűtánc 2 seprűtánc 3 seprűtánc 1

Ezt látnunk kell!

Kaposváron mindig akad valami látnivaló, főleg ünnepek környékén adódik több lehetőség érdekességeket megnézni, szabadtéri programokon részt venni. A csipet csapat szívesen veszi nyakába a várost akkor is, ha csak friss levegőre vágyik.

csapatunk csavarog.jpg városi program és móka.jpg szabadidő - városi programokra járunk.jpg

Gazdálkodj okosan!

Az 1966-ban készült társasjáték egy felújított változatával ismerkedtek a diákotthonosok. A játék a közösségi élmény mellett számos készséget fejleszt, valamint életvezetési tanácsokkal is ellátja a játékosokat. A takarékosság, környezetünk megóvása, és a pénz kezelésében való jártasság kiemelten fontos területei kollégiumunk nevelő munkájának.

társas1.jpg társas2.jpg

Hajtogatás

Ha nem lehet kimenni az eső miatt, akkor gyakran hajtogatunk. Sok szép és kedves dísz, ajándék készíthető így, és sokat ügyesednek a kis kezek. Élvezik az alkotás örömét a gyerekek!

szabadidő - hajtogatás.jpg

Tanár - diák foci

Minden tanévben, akár több alkalommal is összecsapnak a tanárok és a diákok a focipályán. Férfias küzdelmeket láthatnak a szurkolók. Nagy örömmel várja mindenki ezeket a napokat!

tanár-diák foci4.jpg tanár-diák foci5.jpg tanár-diák foci6.jpg tanár-diák foci7.jpg

Esti foci - mert egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Diákotthonunkban a foci a legkedveltebb sport. A fiatalabb, - és így a labdarúgó szakkörön kevésbé szóhoz jutó - diákok főként az esti étkezést követően kergethetik a labdát. Az esti labdajáték a lányok körében is nagy népszerűségnek örvend. Ennek köszönhetően a „gyengébbik” nem képviselői rendszeresen csatlakoznak a fiúkhoz. A vacsora utáni mozgásra az iskola tornaterme nyújt lehetőséget.

foci (2).jpg foci (1).jpg

Játszani jó

A játékszobát és annak felszereléseit elsősorban a vacsorát követő időszakban szoktuk használni. Kicsik és nagyok körében egyaránt népszerűnek bizonyult a Ramses II elnevezésű társasjáték. Kedvelt időtöltésnek számít a marokkó is, valamint a különféle kártyajátékok is élvezetes szórakozást kínálnak diákjaink számára.  A játszószoba kellékei mellett más játékszerek megismerésére az iskola falain belül működő eszközkölcsönző biztosít lehetőséget.

Nevelőtanáraink mindig szem előtt tartják, hogy a játéktevékenységen keresztül jobban megismerhetjük magunkat és egymást is. A játék személyiségformáló hatására barátságok szövődnek, és kialakulnak a közösségért tenni vágyás csírái is.

játékszoba (1).jpg játékszoba (2).jpg játékszoba (3).jpg

 

Utazás a mesék birodalmába

Lefekvés előtt a kollégista gyermekek szívesen hallgatnak mesét.  Ezt a népszerű időtöltést kicsik és nagyobbacskák mindig nagy lelkesedéssel várják, minden egyes történetet élvezettel hallgatnak végig.  A lelkesedés fokmérője gyakran az idő: a hálók rendbetétele, és az esti tisztálkodás a mesélés előtt valahogy mindig gyorsabban megtörténik, és izgatottan készülnek a fantáziák világába legyőzni a sárkányt és megmenteni a hercegnőket.

esti mese mese.jpg

Sportvetélkedő

Melyik gyerek ne élvezné a versengés izgalmát, a győzni akarás erejét? Ezt kihasználva rendszeresen szervezünk sportvetélkedőket, ahol a tanulók megmutathatják mire képesek a csapatuk sikeréért.

Nagyon tartalmasan telt ez a 2013. 05. 21-i délután is.

kollegium_sportvetelkedo02.jpg kollegium_sportvetelkedo03.jpg kollegium_sportvetelkedo01.jpg