2019 eseményei

Ballag már a vén diák…

2019.06.06

Június 6-án este tartottuk Öreg Diákjaink számára a kollégiumi ballagót. Idén 4 fiatal: Orsós Gabriella, Hujber Dávid, Kovács Bence és Tóth Márk köszön el tőlünk és int búcsút az alma maternek.

Társaik díszsorfala közepette vonultak be a terembe, majd Marika néni köszöntője és „elbocsátó szép üzenete” után átvették menlevelüket (Gabika womanlevelét) és egy apró ajándékot, hogy ne feledjék el gyökerüket. Ezt követően Navracsics Elnök Úr, mint csoportvezető búcsúzott neveltjeitől, majd Zsolti bácsi varázslatát tekintették meg az egybegyűltek. Egy varázslatos videoklip igazolta, hogy a patcai műhelyben mindg remek alkotások készülnek.

Eztuán jött a búcsúbankett: Teri néni és csapata mennyei palacsintát sütött, valamint a rendezvények netovábbja, a zsíros kenyér lilahagymával kompozíció csitította az étvágyat, jóféle málna-és narancsszörppel kísérve.

Köszönjük, hogy itt voltatok, hogy beírtátok nevetek a krónikánkba!

Minden jót kívánunk a nagybetűs ÉLEThez!

ballag már

 

A májusi eső a klebikéknek ért aranyat

2019.05.30

Megígértük, betartottuk: a Navracsics Arénában rendeztük meg a Vakáció Kupát.

Nemcsak a történelem, az időjárás is ismételi önmagát: megint a tornára romlott el az idő. Húsvéttal ellentétben most zárva maradtak az égi csapok, és nem volt tavaszi fagy sem, végül az eső lába csak lógott, szárazon vittük el a délutánt.

Hogy nemcsak az idő bolondult meg, már a nyitómeccs is bizonyította. Elnök Úrék nemcsak védekeztek, támadtak is egy Paizzsal: Ottó bá 2 találatával lelépték a bombaerős Klebikákat. Ezután a Hujbi Focisuli egy triplával mattolta a tartalékos Katolikust, majd a Refo szabadkártyáján induló Smith Marciék ikszeltek a Klebikékkel. A „B-csoportban” Hujbiék küzdelmes mérkőzésen a cséká góljával legyűrték a szervezett Zichyt, így máris kvalifikálták magukat a döntőbe.

A Klebi házirangadón az asszonyok mindenért törlesztettek, Bodonyi Szasza élete játékával – és nem mellesleg élményszámba menő 2 találatával – K. O-zta a fiúkat. Elnök Úrék meglepetésre döntetlenre zártak Migács Nóbiékkal, majd a Zichy Varga Dominik vezérletével kiütötte a Katolikust. A jó iramú meccsen sok helyzet volt, a vége 3:1 lett, ezúttal nem a szerelem javára.

A Refo néven induló Szántó Petiék végig vezettek a Klebikák ellen, aztán jött Horváth Péter. Ez a gól mentette meg az örökös bajnokokat, hogy ne jussanak a németek sorsára. A meccs érdekessége, hogy a vezető gólt az extázisban védő Smith Marci szerezte a saját kapujából. Zárásként Győrfi Gergőék leikszeltek a Klebikékkel. Mivel mindkét csapat minden eredménye azonos volt, büntetők döntöttek a döntőbe jutásról. Az idegeket a hölgyek bírták jobban, így belőtték magukat a fináléba.

A helyosztókon a Kato1:1 után büntetőkkel verte a Reformátust, megszerezve ezzel az 5. helyet. A bronzmeccsen Balog Sziszi, Elnök úr és Bódis Csabi tanári játékával az elnöki konvoj 3:0-ra lelépte a Zichyt. A döntőben a Hujbi Focisuli és a Klebikék nem bírtak egymással, végül büntetőkkel újra a csajok diadalmaskodtak. Így nem szakadt meg a Klebi sorozata, csak őrségváltás lett a trónon. A Pragmatica Sanctio törvényre emelkedett.

A torna után egy bankettel búcsúztattuk a szezont a Ristorante la Duráczkyban, ahol a díjátadó ceremónia is volt. A gólkirály Paizs Ottó (Elnök Úr FC), Bodonyi Szasza (Klebikék) és Varga Dominik (Zichy FC) lett 2 góllal. A Fair Play-díj a Katolikus FC-é, a torna legjobb játékosának járó díjat először megosztva Bodonyi Szasza (Klebikék) és a kék festékként fogó Smith Marci (szabadkártyás Refo) kapta.

Éves összesítésben tarolt a Klebi. Az összetett aranyat a Klebikák, az ezüstöt a Klebikék és a Katolikus megosztva, a bronzot a Hujbi Focisuli kapta. Az év játékosa Varga Zsolti lett a Klebikákból, a gólkirály Horváth Peti lett szintén a Klebikákból.

Egy fergeteges hangulatú bankettel intettünk búcsút a szezonnak, finom ételekkel és italokkal, sok nevetéssel, tapssal, igazi bulival. Jó volt ott lenni! Így vonult a mezőny pihenőre.

Átmenetileg szögre akasztjuk a csukákat, aztán ősszel újra útjára indul a labda!

Végül, ahogy Stevie Wonder mondaná: VAK-ÁCIÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!

focikupa#00 focikupa#01 focikupa#02 focikupa#03 focikupa#05 focikupa#07 focikupa#06

 

Költeménybe illő nyuszi kupa

2019.04.16

Úgy esett, hogy jól esett, ezért a Navracsics Aréna helyett a CSOCSA adott otthont az idei Nyuszi Kupának. A Víz Világnapján hétszámra sütött a nap, most pótolták be az égiek az áldást, a locsolást kissé előhozva.

A nyolctagúra bővített mezőny két csoportban játszotta küzdelmeit, hogy a helyosztók végül döntsenek, ki mekkorát ugrik, mint a nyuszi, hova tolja be magát a végére.

Az „A-jelű” csoportban a Klebikék legyőzték a derekasan küzdő Zichyt, majd a Klebi frissen alakult egylete kiütötte első számúnak titulált csapatunkat. A második körben meglepetésre a Zichy ikszelt az esélyessé előlépő Klebivel, majd bombameglepetésre első csapatunk 4:0-val lelépte a Klebikéket. A záró rundban a Zichy megszerezte fennállása első győzelmét – épp ellenünk, majd a két Klebi döntetlennel vonult az öltözőbe. A friss Klebi továbbjutása nem forgott veszélyben, de a nőegylet rosszabb gólkülönbsége miatt búcsúzott. Óriási meglepetésre – de teljesen megérdemelten – a Zichy játszhatott a bronzért.

A „B-jelű” kvartettben nem nagyon volt kérdés a továbbjutás, épp ezért okozott meglepetést kettes csapatunk gólzáporos 0:0-ja a főesélyes Klebikák ellen. A második meccsen a Kato 2:1-re győzött az új igazolással felálló Dury III. ellen. Meg kell említenünk, hogy az új ász, Bódis Csaba rögtön góllal tette le a névjegyét. A második körben a két Duráczky leikszelt, a Klebikák pedig győztek a Kato ellen. A zárókörben a Kato mattolta második csapatunkat, végül a nap meccsén a Klebikák csak az utolsó másodpercekben lőtt góllal múlták felül Bódis Csabáékat. 0:3-ról felállva lett döntetlen! A két esélyes továbbment, jöhettek a helyosztók.

A hetedik helyen Csaba Báék végeztek (Dury III.), mivel izgalmas meccsen Jászberényi Beni megvillant ,és eldöntötte a helyezést a hullámzást mutató Dury I. ellen.

Az ötödik helyet büntetők döntötték el, végül kettes csapatunk bírta nehezebben idegekkel, a Klebikék vitték el a pálmát, ha már virágvasárnap előtt álltunk.

A bronzmeccsen sokáig vezetett a Kato, de az igazi csapatként küzdő és Gyémánt Adrián személyében valódi csiszolatlan gyémánttal felálló Zichy mindig feltámadt. No igen, húsvétkor nem is csoda! A vége előtt csodaszép góllal jelezte, nemcsak húsvétnak van másnapja. A büntetőknél az idegek rendben voltak, de a lélektani előny már a Zichynél volt. Ezt kihasználva győztek 7:6-ra és vitték haza a bronzérmet.

A döntőben heroikus küzdelem folyt a Klebi két csapata között, végül az átalakított Klebikáknak így sem volt ellenfele, szoros küzdelemben, de magabiztosan győztek sebtében alakult társaik ellen.

A torna legjobbja  a Zichy elleni csodagól szerzője és a végig egyenletes teljesítményt nyújtó Bodonyi Szasza lett a Klebikékből, a Fair Play-dj az egyesített Klebié, a gólkirályok is hárman voltak, mint Jézus születésénél, bár az ugye nem húsvétkor volt. A mi három királyunk Gyémánt Adrián a Zichyből, Bódis Csaba a Duráczky III.-ból és Horváth László a Katolikusból egyaránt 3 góllal.

Furán indult, de jól végződött a torna, május 30-án pedig jön a finálé az Évzáró Kupával, bármi lesz is, a Navracsics Arénában!

nyuszi_kupa_2019#00 nyuszi_kupa_2019#01 nyuszi_kupa_2019#02 nyuszi_kupa_2019#03

Húsvéti játszóház

2019.04.15

Idén a nagyhétben 2019. április 15-én hétfő délután vártam a kollégista lányokat a tankonyhában. Hímes tojásokat készítettünk, egy hagyományos és két modern technikát alkalmaztunk. Vöröshagyma héját, gyógy- és gyomnövény levelet a berzseléshez. Szalvétát a dekupázsoláshoz. Pirosra festett főtt tojásokat és egy titkos szert a minták visszamaratásához. A lányok alkotó kedvükben voltak és elárulhatom, több szívekkel teli tojás született a kezükben. De, hogy kikhez kerülnek a hímesek? Azt csak ők tudják...

Áldott, napsütéses húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek: Kövesiné Herczeg Eszter

húsvéti_játszóház#00 húsvéti_játszóház#01 húsvéti_játszóház#02 húsvéti_játszóház#03

Gyermek hastánc

2019.03.12

Ezen az estén Fodor Barbara kolléganőnk a kollégista lányokat a kelet titokzatos táncvilágába vezette be.

A bemelegítő gyakorlatok után egzotikus hastánc zenére táncolhattak kicsik és nagyok.

A lányok ízelítőt kaphattak a hastánc alapelemeiből, melyet részletenként gyakoroltak be.  A táncóra végére összeállt koreográfiát a gyerekek ügyesen, lelkesen adták elő.

Reméljük, hogy Barbi máskor is ellátogat hozzánk!

hastánc_2019#01 hastánc_2019#02 hastánc_2019#03

 

Fesztiválozás a Compass Egyesülettel

2019.02.19

A mai napon ismét ellátogatott kollégiumunkba a Compass Egyesület. Az iskolai farsanghoz kapcsolódva különböző országok híres fesztiváljait mutatták be a bentlakó gyerekeknek. Törökország, Olaszország, Spanyolország és Erdély került reflektorfénybe ebben a témában. Mindegyik országot a saját nemzetiségű fiatalja képviselte. Prezentációkkal, videókkal és különleges jelmezekkel, maszkokkal készültek a gyerekeknek, amiket fel is próbálhattak. Éltek is a lehetőséggel, amit nagyon élveztek. Megismerkedhettünk az országok farsangi szokásaival, zenei rendezvényeivel, jelmezes felvonulásaival.

A nemzetek fiataljaival együtt fényképeszkedtek gyermekeink, jó hangulatban, sok nevetéssel telt az est.

compass_fesztival01 compass_fesztival02 compass_fesztival03 compass_fesztival04 compass_fesztival05 compass_fesztival00

PARA? Normális!

2019.02.21

Február 21-én tartjuk a Parasport napját. Idén is megrendeztük, nem feledve, hogy ők nem mások, hanem máshogy űzik a sportágakat. Sok nagy bajnok kerül ki közülük, akikre büszke a nemzet.

Mi is kipróbáltuk a játékaikat. Ülőröplabdában már otthonosan mozgunk, de idén beújítottunk egy új sportot: a csörgőlabdát.

Egy nagyon érdekes játék, amit megkedveltek a gyerekek a kezdeti idegenkedés után. Oldódott a légkör a szembekötéskor, de a csörögve guruló labda és a kapusmódra való vetődések hamar népszerűek lettek. A 2x12 perc alatt szoros eredmény született hatalmas öröm közepette. Annyira belejöttek az ifjak, hogy jövőre bajnokságot írunk ki.

De hát megmondtuk az elején: Para? Normális!

csörgőlabda#00 csörgőlabda#01 csörgőlabda#02 csörgőlabda#03

Táblajátékok estje

2019.02.18

19 órától új társasjátékokkal vártuk a kollégistákat. Idén a helyszín változott. A kollégium első emeleti társalgóját választottuk játéktérnek. A gyerekek örültek a szép kivitelezésű sakk készletnek, a mini malom táblának. Sok nyert játszma után, díjaztuk a legeredményesebb résztvevőket.

tablajatekok_estje2019#00 tablajatekok_estje2019#05 tablajatekok_estje2019#04 tablajatekok_estje2019#03 tablajatekok_estje2019#01 tablajatekok_estje2019#02

Activity házibajnokság

2019.02.11

Ebben a tanévben is megrendezésre került a méltán híres Activity házibajnokság a kollégiumban. A csapatok gyorsan összeálltak és rögtön kezdődhetett az egymás elleni versengés. Öt csapat nevezett a versenybe. A szabályokat ismertettük, majd kezdetét vette a nagy csata, amiben mindegyik csapat rendkívül aktívan vett részt. Rablásra is volt lehetőség, éltek is vele a csapatok. A gyerekek izgatottan várták az újabbnál újabb feladványokat, amiket többnyire mindenki nagyon ügyesen megoldott, lehetett szó mutogatásról, rajzolásról vagy körülírásról.

Hatalmas kacagással, sok nevetéssel és izgalommal párosult a játék. A kezdeti nehézségek után mindenki erőre kapott és élvezték a játékot. A kellemes kikapcsolódás és szórakozás mellett az Activity kiválóan alkalmas a kommunikáció és testbeszéd, valamint a képzelőerő és kreativitás fejlesztésére is.

A csapatok jutalomban részesültek.

Gratulálunk a nyerteseknek!

activity_2019_1#00 activity_2019_1#01 activity_2019_1#02 activity_2019_1#03 activity_2019_1#04 activity_2019_1#05

Spanyol est

2019.02.07

A mai napon ellátogatott kollégiumunkba a Compass Egyesület két spanyol származású önkéntessel, akik egy látványos foglalkozással készültek a gyermekeinknek. Spanyolországról szólt az előadás, amihez egy remek prezentációt készítettek, és ennek megfelelően az előadótermet is spanyol nemzeti színekbe öltöztették. Sok érdekességet tudhattunk meg az ország földrajzi elhelyezkedéséről, népességéről, nemzeti hagyományairól és természetesen bepillantást kaphattunk a spanyol gasztronómia világába is. Megismerkedhettünk híres városokkal Madrid, Barcelona, Sevilla nevezetességeivel. Szó volt még művészetekről, bika futtatásról, karneválozásról, táncról.

Az egyik önkéntes előadott egy dalt spanyolul, ami mindenkinek nagyon tetszett, főleg a lányoknak. Kipróbálhattak a gyerekek népi hangszereket és eszközöket. Az est végét egy közös fotózással zárták meghívott vendégeink.

Köszönjük a szép estét! Február 19-én a farsang jegyében újra várunk benneteket!

compass_spain#05 compass_spain#00 compass_spain#01 compass_spain#02 compass_spain#03 compass_spain#04

Floorball házibajnokság

2019.01.28

A hagyományoknak megfelelően az idei tanévben is sor került a floorball házibajnokság lebonyolítására. A gyerekek által már nagyon várt rendezvényen – a tavalyi esztendőhöz hasonlóan –mindkét nem és valamennyi korosztály ütőt ragadott annak érdekében, hogy megmutassa tudását. Az ott résztvevő csapatok körmeccsek formájában mérhették össze erejüket. A kiegyenlített erőviszonyok megteremtése – melyre igyekeztünk kellő hangsúlyt fektetni – izgalmas és eseménydús összecsapásokat eredményezett. A testmozgás és játékélmény már önmagában is nagy örömet jelentett a versenyzők számára, melyet tovább fokozott az eredményhirdetés alkalmával kiosztott, jól megérdemelt jutalom.

teremhoki20190128#04 teremhoki20190128#03 teremhoki20190128#00 teremhoki20190128#02 teremhoki20190128#01 teremhoki20190128#05

Kul-túráztunk a zichybe

2019.01.22

Fehér Gábor és Gábriel Klára meghívásának eleget téve január 22-én részt vett csapatunk a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett vetélkedőn.

Négy tanulónk: Hujber Dávid, Vörös-Benkő Dóra, Orsós Gabriella és Jászberényi Benjámin vállalta a kemény felkészülést, hogy képviseljék kollégiumunkat a megmérettetésen. Egy hét állt rendelkezésükre, hogy történelemből, irodalomból, földrajzból, zenéből és képzőművészetből elsajátítsák a kiadott anyagot Horváth Krisztina és Csontos Norbert segítségével.

Egy nagy kutatómunkát igénylő feladatlap beküldése volt az első feladat, ezután indult a mai nap. Egy kitűnően megszervezett és felépített vetélkedő és feladatsor várt tanulóinkra. A befektetett idő most térült meg: Hujbiék olyan kitűnően küzdöttek, hogy kivívták mindenki elismerését. Az előzetes jó megérzésünk az eredményhirdetéskor igazolódott be: két érettségi előtt álló csapatot megelőzve a csodával határos negyedik helyen végeztek.

Szívből gratulálunk a kitűnő helyezéshez és nagyon büszkék vagyunk Rátok!

20190205_184337 20190205_184357 zichy_verseny#00