Kollégium

karacsonyi_vacsora00004 kimittud#07

Tisztelt Szülők, köszöntjük Önöket kollégiumunk honlapján!

A Kaposvártól távol élő gyermekek számára intézményünk minden igényt kielégítő kollégiumi ellátást biztosít. Diákotthonunknak egy a 2000-es évek derekán teljes felújításon és bővítésen átesett - a belváros határában elhelyezkedő - impozáns, a klasszicista építészeti stílus jegyeit magán hordozó XIX. századi épület biztosít helyet. A teljes egészében akadálymentesített intézmény 85 fős férőhellyel bír. A gyermekek kettő, három, illetve négyágyas szobákban kerülnek elszállásolásra, melyek mindegyikéhez saját mosdóhelyiség tartozik.

A kényelmes hálószobák mellett számos, a színvonalas és hasznos időtöltést biztosítani képes helyiség található diákotthonunkban. A délutánok folyamán tanulóink igénybe vehetik a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt számítógéptermet, ellátogathatnak az iskolai könyvtárba és a vetítőtermet is felkereshetik. Az e termekben folytatott tevékenység - az információszerzés lehetőségének garantálásával - a sikeres tanulmányi munkához is nagymértékben hozzájárul.

Az ismeretszerzés mellett természetesen a kikapcsolódásra is lehetőséget biztosítunk. A sportolni vágyó fiatalok számára az iskola udvarán található szilárd burkolatú futballpálya és a tágas tornaterem kínál lehetőséget. E helyszínek az izgalmas labdarúgó mérkőzések, a nagy kosárlabda csaták és az kevésbé ismert, de hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő floorball meccsek színteréül szolgálnak. A házias munkákat kedvelők nagy örömére - jól felszerelt tankonyhánknak köszönhetően - lehetőség nyílik konyhai tevékenység folytatására is. Továbbá - a munkára nevelés fontosságát, a saját produktumok előállítása jelentette örömforrást, és így az értékteremtés jelentőségét szem előtt tartva - terveink között szerepel egy tankert közeljövőben való kialakítása is. A fiatalabb korú, és így a fentebb említett tevékenységek iránt kevésbé érdeklődő gyerekek a játékszerekben rendkívül gazdag játékszobában lelhetnek hasznos időtöltésre. Az esti beszélgetéshez és televíziózáshoz pedig a társalgó biztosit kiváló lehetőséget.

Intézményünk frekventált elhelyezkedésének köszönhetően lehetőség kínálkozik tudásbővítő tanulmányi séták lebonyolítására, illetve a kollégium falain kívül is számos opció mutatkozik a szabadidő kellemes eltöltésére és az iskolai fáradalmak kipihenésére. Több játszótér is található a közelben, melyek közül a gyönyörű Berzsenyi parkban elhelyezkedő a legnépszerűbb lakóink körében. Említést kell még tennünk a néhány percnyi sétára található Városligetről és a város központjáról, a Kossuth térről is, melyek szintén sétáink gyakori célpontjai. Továbbá minimális távolságra található a Csiky Gergely Színház, a Takáts Gyula Vármegyei és Városi Könyvtár, a Rippl-Rónai Múzeum és a Kultik Mozi, melyeket szintén nagy gyakorisággal igyekszünk felkeresni.

A somogyi vármegyeszékhelyen található oktatási intézményekben számos vidéken élő diák folytatja tanulmányait.  Szálláshelyük biztosítása érdekében jó néhány internátus működik a városban. Intézményünk igyekszik a városi kollégiumok közti együttműködést a lehető legszorosabbra fűzni. Ennek megfelelően a tanév során belső rendezvényeink mellett számos program kerül lebonyolításra más városi intézmények bevonásával is.

Kiemelkedő rendezvényeink, mint a karácsonyi vacsora, vagy éppen a jeles események kapcsán lebonyolított vetélkedők mellett a heti rendszerességgel megtartott foglalkozások is jelentősek. A szabadidő kulturált eltöltésében ugyanis fontos szerep hárul a szakkörökre. A gyermekek számtalan foglalkozás közül tudnak választani, így mindenki találhat az ízlésének megfelelő elfoglaltságot. A nem teljes repertoár része a labdarúgó szakkör, a kézműves foglalkozás, a játékvár, az olvasóklub, vagy éppen a filmklub.

Tanulóink életkora meglehetősen széles skálán mozog. Az élet kihívásait épp még csak megízlelő óvodásoktól egészen a munka világának a kapujában álló középiskolásokig valamennyi korosztály képviselteti magát. A szülőktől való elszakadás nem könnyű, ez főként a fiatalkorú tanulók számára jelent komoly kihívást. A családtagok hiányát ellensúlyozván igyekszünk szeretetteljes és barátságos légkört teremteni, melynek a hangulatos dekoráció is a részét képezi. Az említettek függvényében a kollégiumi enteriőr kialakítására komoly hangsúlyt fektetünk. A folyosók - a tanulók segítségével elkészített - díszei az aktuális évszak reprezentálására törekednek, míg a faliújságok a közelgő nemzeti és vallási ünnepekről nyújtanak érdekes tudnivalókat lakóink számára.

Legfontosabb feladataink közé tartozik - a szülői ház iránti hiány mérséklésének érdekében - az otthonos és családias légkör megteremtése. Prioritást élvez a gyermekek sikeres tanulmányi munkájához szükséges keretek garantálása, az egészséges életmód jelentőségének hangsúlyozása és a megfelelő életvitel folytatásához elengedhetetlen feltételek kialakítása. Továbbá célkitűzésünk, hogy - egy megfelelő normarendszer kialakításával és átadásával - a szükséges szociális kompetenciákkal bíró, és így a felnőtt korban is érvényesülni képes emberpalántákat neveljünk. A diákotthonunkban - a komoly tudással és tapasztalattal rendelkező szakembergárda által - folytatott oktatási-nevelési munka csak a szülőkkel való szoros együttműködés eredményeként lehet sikeres, így nagy hangsúlyt fektetünk a szülői házzal való aktív kapcsolattartásra is.

Kaposvár, 2018.11.05.