2018 eseményei

Magyar Népmese Napja

2018.10.01

A szeptember 30-át, a Magyar Népmese Napját követő hétfőn a kollégiumban is megemlékeztünk erről a jeles napról. A délután egy szépen megrajzolt és művészien előadott magyar népmese megtekintésével kezdődött, aminek a címe Holló Jankó volt. Ezt a siket és halló gyerekek egyaránt nagyon élvezték. Utána egy kis mesés vetélkedő következett. A nagyobbaknak a” Most mutasd meg” játék mintájára meseszereplőket, illetve a mesék világához fűződő helyszíneket, fogalmakat kellett kitalálniuk, majd a kitalált szavak felhasználásával a csapatoknak egy saját mesét kellett írniuk. Ez persze jól megmozgatta a gyerekek képzeletét.

A kicsik eközben másféle feladatokat kaptak, mint például, hogy ismert népmesékről készült képeket kellett kirakniuk és felismerniük. Jellegzetes népmesei szereplőket, színhelyeket kellett párosítaniuk a nevükkel, és egy elkezdett mesét a saját fantáziájuk segítségével kellett befejezniük. A végén mesés színezők kiszínezésére is volt lehetőség.

népmesenapja#00 népmesenapja#01 népmesenapja#02 népmesenapja#03 népmesenapja#04 népmesenapja#05

 

A refo majdnem megmászta a Klebels-berget, de horváth nem adott rá engedélyt

2018.06.06

Minden idők legizgalmasabb tornáját hozta a szezonzáró szpartakiád a 2017/2018-as bajnokságban. Az már a torna előtt eldőlt, hogy az összetett első két helyet kibérelte magának a Klebi. A bronzért ádáz csata volt várható a Refo és Elnök Úr csapatai között, bár azt is tudtuk, ha Kegyelmes Uramék éremért játszanak, Övék a bronz.

A sorsolás két hasonló jellegű tercettet hozott össze. Mind a hat selejtező elképesztő izgalmakat hozott, valamint rekordkevés gólt. 6 meccsen 8 gól született, mindkét csapat egyszer sem talált a kapuba. Ilyen még nem fordult elő – még a helyosztókon sem! Egyedi tornával zártunk, amiről még sokáig beszélnek a szurkolók.

Elnök Úrék a nyitómeccsen ikszeltek a címvédő Klebikákkal. Küzdelmes, fordulatos meccs volt, végig pattanásig feszültek az idegek. A szurkolók álma volt a rangadó. Ezután jött a meglepetés: a nagyon szervezetten játszó Zichy csupán egy találattal maradt alul a szuperesélyes Klebivel szemben. Mondanunk sem kell, hogy az élete szezonját záró Horváth Péter volt a gólszerző. Zárásként Elnök Úrék döntetlenre végeztek a Zichyvel. A „B-csoportban” az épphogy kiálló újjáalakult Refo 2:0-ra ütötte ki Migács Nóbiékat. Ezután nem hittünk a szemünknek: az Ezüstlányok jó játékkal simán 4:0-ra kikaptak a Refótól. Végül Kővári Szabi csodás találatával a Dury II. is megverte a Klebikéket.

Az ötödik helyért a végig szervezetten, igaz szívvel játszó Zichy Németh Oli találatával legyőzte az Ezüstlányokat, így az előző tornát csak büntetőkkel elbukó csajok rúgott gól nélkül végeztek a hatodik helyen.

Elnök Úrék a bronzmeccsen végig fölényben játszottak, végül egy vitatható góllal behúzták a kötelezőt. Maga Excellenciás Urunk jegyezte a döntő találatot. A találkozó után felmerült, hogy vezessük be ősztől a videóbírót…

Az utolsó meccs álomdöntőt hozott: az évtized derbijét láthatta a nagyérdemű. Csodálatos, sportszerű küzdelem dominált végig, egy másodpercig nem lankadhatott a figyelem. Igazi csapatjáték, hajtás, elképesztő technikai megoldások és cselek… Aztán, amikor már mindenki készült a büntetőrúgásokra, jött Horváth Péter. Európa egyik legjobb csatára gólba küldte a labdát. A Klebels valóban Berg (vagyis hegy) lett a Refónak, de ha átmentik őszre a mostani formát, szenzációs szezonunk lesz újra.

A Fair Play-díjat a Refo kapta, akik újfent bebizonyították a sport értelmét: nem volt biztos az indulásuk, de még tartalékosan is kiálltak, hogy ünnepeljük a sportot, az egységet, a közösséget, végül majdnem megismételték a dán csodát. Az MVP és a gólkirály Horváth Peti lett a Klebikákból.

A nap végén gálavacsorát tartottunk a Duráczky-étteremben, ahol a díjkiosztás után elkezdődött az „őrület a totálon”. Az ellenfelekből egy lett mindenki, az ember számított, a közösség, az egymásnak örülés. Az a csoda, ami ott történt leírhatatlan! Ott kellett lenni és átélni…

Szeptembertől folytatjuk!

foci#00 foci#01 foci#02 foci#03 foci#04 foci#05

 

Kollégiumi Est

2018.06.04

A tanév utolsó kollégiumi estje alkalmából táncos mulatságot rendeztünk. Az est folyamán székfoglalóztunk, söprű tánc is volt. A legjobban a Just Dance táncversenyt élvezték. Még a nagy fiúk is bekapcsolódtak. A legvégén ropi és üdítő várta a tánctól elfáradt gyerekeket.

kollégium_est#00 kollégium_est#01 kollégium_est#02

Szivárvány Kultúrpalota

A Szivárvány Kultúrpalotában a Csokoládé c. színdarabot tekintettük meg. A hallássérült gyermekeink is nagyon élvezték, hiszen a darabot nonverbális formában adták elő. Az előadás után lehetőség volt közös képet is készíteni a színészekkel, akik a jó hangulat kedvéért még csokoládéval is összekenték a gyerekek arcát.

kultúrpalota#01 kultúrpalota#02 kultúrpalota#00 kultúrpalota#03

Zichy képein a klebi házidöntő

Új szereplővel bővült a focipaletta. A Zichy csapata csatlakozott a küzdelmekhez, s ha már itt volt, új színnel gazdagította a játékokat. A két csoport hat csapata minden idők legjobb tornáját adta húsvéti ajándékul a szépszámú publikumnak.Minden idők legjobb, de egyben leggólszegényebb tornája is volt a mostani.Hatalmas küzdelmek, izgalmas meccsek, kiegyenlített mezőny, egy igazi „halálcsoport”: ez várt ránk.Az „A-jelű” csoportban a Klebikék ellen második számú egyletünk remek játékkal ikszelt, sőt közelebb állt a győzelemhez. Ha Hujbiék pontosabban céloznak, éremért küzdhettek volna. A Klebis lányok a második körben félgőzzel verték az újonc Zichyt, akik tetszetős játékot mutattak, szép reményeket keltve a jövőre. A záró fordulóban ezt annyira igazolták, hogy játszi könnyedséggel lépték le Hujbiékat. A „B-tercettben” A Klebikák a Refóval egy előrehozott döntőt vívtak, ekkor még senki sem sejtette, hogy a legszebb játékot mutató egyháziak végül utolsók lesznek. A középső rundban a Klebi 3:0-val lelépte Elnök Úr csapatát. Varga Zsolti a nap legszebb gólját lőtte. A zárásban a Duráczky taktikus játékkal 2:1-re győzött a Református ellen.A helyosztók még a csoportkörnél is izgalmasabbak voltak. Hiába játszott a Refo élete formájában, ezen a napon be voltak oltva góllövés ellen. Horváth Csanád, Horváth Csongor, Kovács Bence, hiába nyújtotta tudása legjavát, a végén csak a 6. helyre volt elég. Kővári Szabi igazi lesipuskás módjára eldöntötte az 5. hely sorsát.A bronzmeccsen Elnök Úrék imponáló játékkal tettek pontot a régi időket idéző szép játékot játszó, ecsetpontosságú labdajáratást bemutató Zichy produkciójára. Sima 2:0, kár, hogy csak bronzot ért.A lassan szokásos házidöntő óriási küzdelmet hozott. A Klebikák és a Klebikék fordulatos mérkőzést vívtak egymással. A fiúk hiába lőtték körül a kaput, a lányok állták a rohamokat. A tornák történetében először büntetőkkel dőlt el az aranyérem sorsa. A második körig döntetlenre állt a meccs, de az utolsó két körben a fiúk nem hibáztak, Horváth Peti gólja feltette az i-re a pontot. Ismét a Klebikák győztek, a Klebikék újra ezüstlányok lettek.A banketten átadták a különdíjakat is. A Fair Play-díj a Zichyé lett, az MVP a tanári játékot bemutató Varga Zsolti a Klebikákból, míg a gólkirály a szülinapos Navracsics Gábor Elnök Úr. Előre várjuk június 6-át, hátha lehet még ezt is überelni!

klebi meccs#00 klebi meccs#03 klebi meccs#01 klebi meccs#02

Rákóczi meccs

Hétközi forduló volt az NB III.-ban. Nagy és ritka lehetőség volt, hogy díjmentesen profi labdarúgó mérkőzést láthassunk a nagy gyönyörű kaposvári stadionban! Izgatottan indult a fociszakkör tagsága, hogy ezt a csodát láthassa, ahol igazi focisták, igazi nagypályán rúgják a bőrt. Kell ennél izgalmasabb kaland?! Mit mondjak, volt szájtátás, álmélkodás, rendesen és akkor még arról nem is beszélve, hogy győzött a helyi kedvenc csapatunk, a Kaposvári Rákóczi…!

Mi pedig, nem győzzük köszönni a Rákóczi FC KFT-nek a fantasztikus lehetőséget, élményt!

Rákóczi meccs#00 Rákóczi meccs#02 Rákóczi meccs#01

Lábtenisz bajnokság

Kitört nálunk az új „őrület”, úgy hívják, Lábtenisz.

Eszünkbe jutott, hogy hosszú téli estéken, rövid, szűkös tornateremben, téli, hidegrázós időben, van egy sport, amit imádott focilabdánkkal lehet játszani.

Már csak ragasztószalagra, madzagra és két magasugró állványra volt szükségünk ahhoz, hogy rövid időn belül lábtenisz pályát építsünk a tornateremben, aztán kezdődhetett az önfeledt játék.

Nem telt bele sok idő, némi gyakorlás után máris házi bajnokságot rendeztünk, hogy mindenki bizonyíthassa rátermettségét, tehetségét.

Izgalmas küzdelmek eredményeként kialakult a sorrend és kiderült, hogy ki, milyen szinten űzi ezt a sportot.

  1. hely: Hujber Dávid
  2. hely: Váradi Alex
  3. hely: Kővári Szabolcs
  4. hely: Smith Marcell

 

Gratulálunk a nyertes, és helyezett versenyzőknek!

Lábtenisz#00

Franciakockák füzet nélkül

2018.04.17

Napóleon Győrt látogatta meg, utódai Kaposvárig is elértek. Április 17-én a gall volt a soros nemzet, ők mutatták be hazájukat gyermekeinknek.

Egy képzeletbeli franciakulccsal nyitottuk meg az estet, amit egy laza játszadozás indított. A labdás-és futógyakorlatok kellően megmozgatták a szürke agysejteket az est további részére.

Pierre és Jean-Paul (ha nem is Belmondo) remek feladatokkal készültek a trikoloros hon megismeréséhez. Vártuk a hölgyeket, de a dámák helyett csak a Notre Dame-ot láthattuk. A két fiatal tálalta a franciasalátát. A térképen utaztunk a Gloire földjén, a Loire mentén. A francia találmányok totószerűen tárultak elénk, tanulóink jó hatásfokkal teljesítettek, főleg a 6/a-s Beni. Ezután nem volt kottazűr, mert a Cote d’Azur-re kalauzolt el minket a csodás francia muzsika. Táncra perdült a kollégium, igazi gall-gála kerekedett a dallamokra. Bírtuk volna tovább is, de az idő gátat szabott, de elmondhattuk, ha nem is jó bourbonnais, de jó bőrben vagyunk. S mivel még nem volt éjfél, az Eiffel-toronnyal fotózkodtunk végezetül.

Az estet egy közös vacsora zárta, s mivel megettünk mindent, hogy is búcsúzhattunk volna franciául: Pá-rizs!

Francia_est#00 Francia_est#01 Francia_est#02 Francia_est#03

Kollégiumi est - 1 perc és nyersz!

2018.04.10

A kollégiumi est keretein belül a mai napon első alkalommal került megrendezésre a TV-ből is méltán híres 1 perc és nyersz! című ügyességi vetélkedő. A gyerekek örömmel vettek részt a játékokban, mert mindenkit furdalt a kíváncsiság, hogy az adott feladatot vajon végre tudja-e hajtani. Izgatottan várták a jobbnál-jobb kihívásokat, amik a következők voltak: amőba, csizma az asztalon, cukorkalift, győzd le a gravitációt!, tésztanyárs, zsebpeca.

Mindenki magabiztosan, izgalommal teli állt neki a feladatoknak, és nagyon sokan sikeresen teljesítették az előttük álló akadályokat. A kollégiumi est jó kedvvel telt el, sok nevetéssel, ugyanakkor egy pici csalódottsággal is, ha nem sikerült egy feladat. A vidámságról a képek magukért beszélnek és biztos vagyok benne, hogy ennek a  játéknak lesz folytatása.

1 perc és nyersz#00 1 perc és nyersz#01 1 perc és nyersz#02 1 perc és nyersz#03 1 perc és nyersz#05 1 perc és nyersz#06 1 perc és nyersz#07

Húsvéti Játszóház

2018.03.27

2018. március 27-én kedden délután húsvéti tojásokat díszíthettek a kollégista lányok. Az ajándékok a fiúknak készültek, ki-ki szíve választottjának . Idén először, az intézmények közötti kapcsolatfelvétel jegyében, a kaposvári Katolikus Iskola négy tanulója, együtt tevékenykedett a Duráczky kollégistáival.
Kellemes hangulatban, halk zenei aláfestéssel írókáztak a gyerekek. Egy családi hagyományból eredő, népi motívumokat felhasználó technikával.
Kicsit időigényesebb, jó kézügyességet, biztos rajztudást igénylő munkaforma, de az alkotók ügyesek voltak és szép, egyedi tojások készültek.

húsvéti_játszóház#03 húsvéti_játszóház#04 húsvéti_játszóház#00 húsvéti_játszóház#01 húsvéti_játszóház#02 húsvéti_játszóház#05 húsvéti_játszóház#06 húsvéti_játszóház#07

Táblajátékok estje

2018.03.20

2018. március 20-án 19 órától ismét megrendeztük a mára már hagyománnyá vált társasjátékosok vetélkedőjét a kollégiumban. A gyerekek lelkesen érdeklődéssel próbálták ki az új játékokat is a régiek mellet.

Egy pályázatnak köszönhetően logikai készséget is fejlesztő nívós játékok kerültek intézményegységünkbe. A kollégisták nagy örömére. Ügyesen, fegyelmezetten versengtek egymással. Népszerű volt a Torpedó, a Blokus, a Rush hour shift és a Sodoku is.
Az est végén minden résztvevőt jutalmaztunk érdeklődésük és győztes játszmáik alapján.
Vidám , új ismeretekben bővelkedő estet sikerült szerveznünk:  Győrfi Gergely, Kövesiné Herczeg Eszter
táblajátékokestje#03 táblajátékokestje#01 táblajátékokestje#02 táblajátékokestje#00 táblajátékokestje#04 táblajátékokestje#05

 

Floorball házibajnokság

2018.03.06

Diákjaink kérésének megfelelően kerülhetett sor kollégiumunk falain belül az első – de várhatóan nem az utolsó - floorball házibajnokság lebonyolítására. A gyerekek játék iránti érdeklődését jól szemlélteti a résztvevők magas száma. A sporteseményen hat csapat színeiben közel negyven diák képviseltette magát. A rendezvény keretein belül mindkét nem és valamennyi korosztály ütőt ragadott annak érdekében, hogy megmutassa tudását. A küzdelmek két csoportban zajlottak, majd ezt követően kerülhetett sor a helyosztó mérkőzések lejátszására. A kiegyenlített erőviszonyok megteremtése – melyre igyekeztünk kellő hangsúlyt fektetni - izgalmas és eseménydús összecsapásokat eredményezett. A testmozgás és játékélmény már önmagában is nagy örömet jelentett a versenyzők számára, melyet tovább fokozott az eredményhirdetés alkalmával kiosztott, jól megérdemelt jutalom.

Floorball házibajnokság_1 Floorball házibajnokság_2 Floorball házibajnokság_3 Floorball házibajnokság_4 Floorball házibajnokság_5 Floorball házibajnokság_6

Activity házibajnokság

2018.02.28

A hónap utolsó hideg délutánját egy rendkívül vidám és izgalmakban gazdag házi versennyel zártuk. A kollégiumban először került megrendezésre az Activity bajnokság, de biztos lesz még folytatása a nagy sikerre való tekintettel. Hat csapat nevezett a versenybe jobbnál-jobb nevekkel. Az indulók: Farkasok, Vámpírok, A szuper hármas, Barcelona, Halomenő, Turbó hármas. A szabályok ismertetése után kezdődött is a játék, amiben mindegyik csapat rendkívül aktívan részt vett. A gyerekek izgatottan várták az újabbnál újabb feladványokat, amiket többnyire mindenki nagyon ügyesen meg tudott oldani, lehetett szó mutogatásról, rajzolásról vagy körülírásról. Természetesen sok nevetéssel és izgalommal is párosult a játék, minden gyermek nagyon élvezte. A sok kacagás mellett a gyerekeknek ez a játék beszéd és testbeszéd fejlesztő is volt, illetve a képzelő erőt, kreativitást is támogatta.Nyeremény nélkül ugye nincs verseny! Így az első három helyezett csokoládéval tömhette meg a zsebét.

Activity_bajnokság#00 Activity_bajnokság#01 Activity_bajnokság#02 Activity_bajnokság#03 Activity_bajnokság#04 Activity_bajnokság#05

Teremhoki az olimpia jegyében

2018.02.21

Pont, mint az A csoport. Hasonló küzdelmek jellemezték az idei teremhoki-gálát, mint amit Kanadától, Oroszországtól vagy a finnektől látunk. Hogy nem álltunk csehül, arról a közönség tett tanúbizonyságot. Végig ováció tombolt a lelátókon.A nyitófordulóban kettes számú egyletünk nagyon megizzasztotta a főesélyes Klebikákat. Migács Norbi élményszámba menő góljai végig koncentrálásra késztette Horváth Petiéket. Amit ezután láttunk, majdnem hihetetlen volt: az épp összeálló Egyesített Csapat a meccs felén túl még 3:2-re vezetett a Református egylete ellen, ám Horváth Csanád kinyitotta a gólzsákot és sziporkázó játékának köszönhetően végül fölényesen nyert az esélyes csapat. A harmadik csatában legerősebb egyletünk simán kikapott a Klebikáktól, majd jött a nap első szenzációja: a Klebikék, azaz a Klebi lányegylete 4:1-gyel elintézte a Reformátust. De amire senki sem gondolt: a Duráczky házidöntőjén II-es számú legénységünk Migács Norbi gólparádéjával 13-2-re kiütötte Plavdik Zsófiékat. Fő reménységeink így a döntő helyett végül csak az ötödik helyért meccselhettek. Az ellenfél pedig az Egyesített Csapat lett, mely drámai küzdelemben kapott ki 3:0-ra a takaréklángon üzemelő Klebikék ellen.A helyosztókon az 5. helyet a Duráczky I. húzta be, akik Orsós Józsi vezetésével végül 7:2-re lépték le a fáradt Egyesített Csapatot. A bronzmeccs igazi rangadót hozott, melyen Horváth Csanád intelligens játékának és Hollósi Adri szépségdíjas bombagóljának (a nap gólja) végül magabiztosan nyert 2:1-re Hujber Dávidék ellen. Migács Norbi találata csak szépségtapasz lehetett, a Refo végig kezében tartotta a találkozót, emellett Norbika nagy lépést tett a gólkirályi cím felé.A házidöntőben a Klebikák küzdelmes mérkőzésen, de mégis magabiztosan nyertek a hölgyek ellen 3:1-re. A lányok sérüléstől tizedelve is remekül helyt álltak, Madarász Petra fél kézzel játszotta végig a döntőt. Nem volt kérdés, hogy a Fair Play-díj kihez kerül a végén. Ahogy a gólkirályi cím sem, mivel Horváth Peti csak kétszer zörgette meg a hálót, így a Duráczkyba került a díj. Az MVP, vagyis a legértékesebb játékos Horváth Csanád lett a Reformátusból. Nehéz döntés volt, de a kiegyensúlyozott, gólerős, intelligens, kombinatív játék végül egyértelműsítette a döntnökök dolgát: jó helyre került az elismerés.Folytatás április 18-án focival a hagyományos Nyuszi Kupán!

Teremhoki#1 Teremhoki#2 Teremhoki#3 Teremhoki#4 Teremhoki#5 Teremhoki#6

Őrült spanyol est a kollégiumban

2018.02.20

Február 20-án délután Hispánia küldte el hozzánk ifjait, hogy megismertessék gyermekeinkkel hazájukat. Alvarót nagy érdeklődéssel fogadták a srácok, Sarah a katalány csupa mosoly volt, valamint, hogy Andalúzia sem egy randa Luciát küldött, azt fiaink bizonyították, akik tátott szájjal figyelték Mirandát.Egy prezentáción keresztül megismerhettük Spanyolország földrajzát, gasztronómiáját, sportéletét, építészetét.A gyönyörű ibériai tájak után híres épületeket, nagyvárosokat ismerhettünk meg interaktív módon. A Neoton Família helyett a Sgrada Famiglia, a Gaudi ház, Valencia hírességei, a Bernabeu, a királyi palota és sok szép építmény tárult elénk.Sebtapasz helyett aragon tapast kóstoltunk, majd jöhetett a falafel és egy speciális spanyol pite.Nem is lenne őrült a spanyol, ha nem csendülne fel egy igazi vérpezsdítő latin muzsika. A famenco ritmusaira előbb vendégeink perdültek táncra, majd a tánciskolát követően gyermekeink is ördögi hellyé tették a parkettet. Nem is kellett szélmalomharcot vívnunk Don Quijote módjára, ügyesen táncoltak kollégistáink.Ezt egy államalapítás követte: a szétdarabolt hispán honból némi színezés után össze kellett állítani Spanyolországot. Újra tánc következett, melyben Marika néni vitte a prímet: egy hamisítatlan kasztíliai senorita módjára ropta a táncot, hatalmas taps kísérte lépteit.Legvégül fényképezkedni lehetett egy fejbedugós technika segítségével. Egy-egy fotó erejéig mindenki igazi donna, vagy vérbeli grand lehetett. A vacsora után vendégeink a kicsiknek meséltek spanyol esti mesét, a nagyobbak Alvaróval kiegészülve lehettek a tornateremben képzeletbeli Barca vagy Real-játékosok. Szép estét zártunk, barátokat szereztünk.Az újbóli találkozás reményében hogy is búcsúzhatnánk spanyolul?Helló, szia, Valencia!

Spanyolest#0000 Spanyolest#0001 Spanyolest#0002 Spanyolest#0003 Spanyolest#0004 Spanyolest#0005

3:1 nem a szerelem, Hanem a duráczky javára

2018.02.08

Február 8-án hosszú csend után újra az ülőröplabdától volt hangos a csocsa. A klebelsberg újjáalakult, formálódó egylete látogatott el a duráczky arénába egy 4 fordulós esemény első állomására. A játék érdekes képet mutatott: habár a 3:1 magabiztosnak látszik, de csöppet sem volt könnyű győzelem. Az első játékrészben egyletünk alábecsülte az ellenfelet, jött is a kijózanító 10:15, oda az első szett. Ezután főleg Plavdik Zsófi és Matola Fanni feljavuló játékának köszönhetően (vagy csak elkezdték a mieink komolyan venni a meccset) sima 15:2-vel egalizáltak. A harmadik játszmában küzdelem uralkodott, de még kézben tartotta a drc a játékot. 15:10 ismét, de most már ide. A kérdés nem a szettgyőzelem volt, hanem a mikor. A negyedik forduló viszont elővetítette a jövendőt: fej-fej melletti küzdelem, majd 13:13-nál egy 4-es érintés adott fórt a hazaiaknak. Innen már behúzta egyletünk, de……de mezőnyben és játékban végig felülmúlta a klebi a duryt, de eredményességben még nem. A sorsdöntő pillanatokban győzött a rutin, így tudtak győzni a mieink. Abban viszont a nagyérdemű is egyetértett: a következőkben ennél több kell.Március 8-án meglátjuk.

ülőröplabda#_0000 ülőröplabda#_0001 ülőröplabda#_0002 ülőröplabda#_0003

Törököt fogtunk, avagy isztambuli isztam-buli

2018.01.17

2018. január 17-én a Compass Egyesület jóvoltából intézményünkben vendégül láthattunk egy 10 fős török küldöttséget. A fiatalok önkéntesként voltak jelen, a foglalkozáson pedig bemutatták hazájukat. ’Oszt mán, ha már az oszmán ifjak eljöttek, egy remek előadás keretében mindent megtudtak fiataljaink róluk, ami a 150 évből és a tankönyvekből kimaradt.

Először bemutatkoztak, majd megmutatták pontosan, honnan is érkeztek. Egy rögtönzött helyzetgyakorlat után megismerkedtünk a török történelemmel, művészettel, sporttal, gasztronómiával, vallással, ünnepekkel.

A Ramadán dobritmusára átváltottunk a nemzeti táncokra, amelynek taktusaiba bekapcsolódtak diákjaink, így egy fergeteges isztam-buli keletkezett az országismertetőből. A Boszporusz ifjai egy kvíz-show-val folytatták az estet, kiderült, hogy ki mennyire figyelt, hogy ki mit tud.

Végezetül forgószínpad-szerűen lehetett kézműves foglalkozáson részt venni, gasztrotékában döner dinnert kóstolni, fényképeket nézni a fotótotóban. A folyosón felállított pingpongasztalokon lehetett revánsot venni a mohácsi vészért.

Búcsúzóul egy zászlót és talizmánokat kaptak gyermekeink ajándékba a kedves Vendégektől.

A törökök elvonultak, de az lesz majd a szenzáció, hogy érkezik egy újabb náció.

Várjuk őket!

Török_est_#_0000 Török_est_#_0001 Török_est_#_0002 Török_est_#_0003 Török_est_#_0004 Török_est_#_0005 Török_est_#_0006 Török_est_#_0007