2017 eseményei

 

Vetélkedő a kollégiumban Somogyország, szeretlek! címmel

A Duna Televízió - Magyarország, szeretlek! címet viselő - méltán népszerű műsorát adaptálva elkészítettük saját vetélkedőnket, melynek középpontjában megyénk, Somogy állt. A kollégium lakói egy két fordulós kvízjáték keretein belül mérhették össze tudásukat, ami igazán izgalmas "csatát" eredményezett. A végelszámolásnál mindösszesen néhány pont döntött.  Tanulóink - a két "műsorvezető" Csontos Norbert és Győrfi Gergely útmutatása mellett - érdekes és informatív feladatokon keresztül ismerhették meg a somogyi nyelvjárás sajátosságait, a megye nevezetességeit és híres személyiségeit, így bővítve a lakóhelyükkel kapcsolatos ismereteiket.

somogyország_szeretlek_#00 somogyország_szeretlek_#01 somogyország_szeretlek_#02 somogyország_szeretlek_#03 somogyország_szeretlek_#04 somogyország_szeretlek_#05

 

 

Kollégiumi est

2017. 06. 13.

Kedd este tartottuk az idei tanévzáró kollégiumi estet. A mulatságot interaktív táncos játékkal nyitottuk meg, ezután a nagyobb gyerekeknek kedvezve szabad tánc volt, majd az estét a már hagyománnyá vált söprűs tánccal zártuk. A képek is azt bizonyítják, hogy méltó képpen lezártuk a tanévet, jöhet a várva várt VAKÁCIÓ!

Táblajátékok estje

2017. 06. 07.

2017.június 7-én este táblajátékokkal vártuk a kollégistákat intézményünk tágas, szép rendezvénytermében. A fiúk az előzetes felkészüléseknek köszönhetően, ügyes sakkjátszmákban mutatták meg tudásukat. A kisebbek malmoztak és a Ki nevet a végén? társasjátékban örültek győzelmeiknek. Hangulatos, vidám estét töltöttünk el. Játszva tanulhattak, szinte repült az idő.

Minden résztvevőt megjutalmaztunk. A szervezők: Győrfi Gergő, Kövesiné Herczeg Eszter

Évvégi foci kupa

2017. 06. 01.

Az Úr 2017. esztendejének június havának első napján bevégeztetett az idei év utolshow labdarúgótornája.

A nyitómeccset a házigazda játszotta a Gépésszel, a sima 2:0 csak annak nem meglepő, aki nem látta a meccset. A második mérkőzésen a Klebi nem hagyott kétséget, hogy az aranyért érkezett, és a kupát csak megmutatni hozta. Batta Rudolf megbízott kapitány legényei és leányai 5:0-ra kiütötték a Kisdury-t, imponálóan szép játékkal.

A második körben a két Duráczky rangadójából az első csapat mattolta 5:0-ra a fakót, Elnök Úr 2 gólja ellentmondást nem tűrő volt, ahogy Gergő bá sebészi pontosságú labdái és tanítani való játéka. A nap mérkőzésén óriási küzdelemben a Klebi 2:1-re legyűrte a Gépészt, akik folytatták pechszériájukat. Ami a 2. körben megérett, az a 3. fordulóban gólszüretet jelentett. A Gépész a Klebi ellen az utolsó percben megtörte a gólcsendet, a záró rundban gálázott. 10:0-val küldte nyaralni a Kisduryt, Boros-Gyevi Attila egymaga 6 gólt vágott utánpótlásunk hálójába.

Végül a Klebi és a Dury eldöntötték az elsőséget egy izgalmas, de mégis egyoldalú mérkőzésen. A félidő derekán a végig mesterien játszó Varga Zsolt szerzett vezetést, majd Tóth Bálint klasszikus mesterhármasával kialakult a 4:0-s végeredmény. Megérdemelten nyert újra a Klebelsberg FC, a szeptemberi nyitányon viszont már jelen lesz újra a Katolikus és a Református egylete is, minden idők legjobb szezonjának nézünk elébe.

A Navracsics Aréna nagyérdeműje vastapssal jutalmazta az Aranykesztyűs Falka Zsoltot (Gépész FC), a Gólkirály Tóth Bálintot (Klebelsberg FC) és a torna legjobbját (MVP) Varga Zsoltot (Klebelsberg FC).

A csapatok szögre akasztották a csukákat, de szeptember közepén újra indulunk! Kellemes nyári pihenőt kívánunk Mindenkinek!

Házi asztalitenisz bajnokság

2017. 04. 12.

15 lelkes fiatal és egy rendszergazda ragadott ütőt az első házi asztalitenisz bajnokságon. A küzdelem egyenes kieséses rendszerben zajlott, vagyis az adott mérkőzés vesztese kiesik a tornáról. Izgalmas labdamentek, valamint fordulatos mérkőzések is voltak az este során, ahol papírforma végeredmény született. Első helyen Iola Pamela végzett, aki Fábián Tímea ellen győzött a döntőben két szettben. Bronzmérkőzés hiányában két harmadik helyezett lett, egyikük Mesztegnyei Levente, míg a másik Bosznai Zsolt.

Házi UNO bajnokság

2017. 04. 12.

Diákotthonunkban idén is méltóképpen vártuk a húsvét ünnepét a gyerekek önfeledt mókázásáról szólt a nap. A húsvéti játszóház keretén belül este UNO bajnokságot rendeztünk a versenyszellemű fiatalságnak. 26 gyermek iratkozott fel előzetesen, amelyből 3 csoportot alkottunk. A 3 körös megmérettetés nagyon izgalmasra sikeredett, és az eredmények is azt igazolják, hogy kicsik és nagyok egyenlőek voltak a játékban, életkortól függetlenül. A végeredmény tehát a következő lett: 3. helyen Bogdán Vivien - S.1.o.; 2. helyezett Orsós György - Nh.Ett.4.o. ; 1. helyezett pedig Bogdán Szilárd lett - Nh.Ett.4.o. Mindhármuk játékára a higgadtság és a megfontoltság volt jellemző. Gratulálunk Nekik!

Közösségépítő játékos foglalkozások

2017. 04. 12.

A Kaposváron található kollégiumok közötti együttműködés jegyében – melyet diákotthonunk prioritásként kezel – a Klebelsberg Kollégium diákjai látogattak el hozzánk. Hujber Tamásné vezetésével diákjaink az Arany János Tehetséggondozási Programban résztvevő tanulókkal kiegészülve egy játékos foglalkozáson vehettek részt. A foglalkozás központjában a társas kompetenciák fejlesztése állt, így a gyerekek játékos formában tapasztalhatták meg a társas érintkezés jelentőségét. Nonverbális jeleket használva kellett kommunikációt folytatniuk egymással, majd egy rövid időre megtapasztalhatták a sziámi ikrek könnyűnek egyáltalán nem nevezhető életét.
Az eseményt egy rövid beszélgetéssel egybekötött állófogadás zárta. A feladatok sokszínűsége
élményt és egy kellemes időtöltést eredményezett a gyerekek számára. Remélhetőleg a jövőben még
sok hasonló eseményre kerül sor. Ezzel is erősítve a helyi bentlakásos intézmények közötti
kapcsolatot.

Húsvéti játszóház

2017. 04. 12.

2017. 04. 12-én tavaszváró, ünnepi hangulatban textil tojások varrásával készültek a kollégista lányok a kiválasztott fiúknak. Halk, zenei aláfestés mellett zajlottak az aprólékos, komoly odafigyelést igénylő munkálatok. A végeredménnyel mindenki elégedett volt. Úgy gondolta, megérte az olykor túl hosszadalmasnak tűnő öltések sorozata.

Örömmel és szeretettel készültek ezek az ajándékok, melyek reményeim szerint hozzájárultak az ünnep szépségéhez.

 

II. Nyuszi Kupa

2017. 04. 10.

4 csapat öldöklő küzdelmeivel zajlott le az idei Nyuszi Kupa, azaz a II. FIFA Easter Rabbit Cup. A Klebi és a Refo vegyes csapattal érkezett, míg a Gépész és a vendéglátó Duráczky egylete férfierőtől duzzadtan vágott neki a tornának.
A nyitómérkőzésen az új szövetségi kapitánnyal felálló Refo heroikus küzdelemben döntetlenre végzett egyletünk ellen, melyben az elnyűhetetlen Gergő bá gólját még sokáig fogja ismételni az Eurosport. A Klebi szoros küzdelemben egygólos vereséget szenvedett a Gépésztől.
A második körben csapatunk gálázott a Gépegylet ellen, Navracsics Elnök Úr élményszámba menő góljai mattolták a Damjanich utcai legénységet. A Klebi sima győzelmet aratott közben a fásult formát mutató Refósok felett. Végül a hajrában a Klebi bár magára húzta a házigazdákat, de 2 jó kontra elég volt a győzelemhez. Hogy az izgalmak a tetőfokukra hágjanak az utolsó meccsen dőlt el a bajnokság: ha a Gépész nyer, ő a bajnok, ha nem, a Klebi.
Végig fej-fej melletti küzdelem zajlott, végül 10 szekundummal a vége előtt adta fel a Refo a Gépésznek az utolsó kenetet. 2:2 a vége, ezzel a Klebié a trófea. Az év századik napján az évszázad tornája zajlott, ahol az aranykesztyű díját a névnapos Varga Zsolt vihette haza, a gólkirály és az MVP Tóth Bálint lett, mindhárman a Klebiből.

Június 1-én nyárnyitó és tanévbefejező torna az Arénában!

Kollégiumi Est

2017. 03. 30.

A 2017. év első kollégiumi estjére márc. 30-án került sor Simonicsné B. Veronika és Balla Zsolt szervezésében.  Az est folyamán a bentlakó gyerekek először vegyes csapatokat alkottak felnőtt segítőik közreműködésével, majd a csapatok fantázianevet választottak maguknak. Ezután kíváncsian várták a vetélkedőt, amelynek során különböző ügyességi feladatokat kellett a gyerekeknek megoldaniuk. Volt célba dobás, és egyensúlyozás pingponglabdával, gyufaszál kötöző verseny, és lufis táncverseny is a feladatok között. A csapattagok nagy lelkesedéssel drukkoltak egymásnak a küzdelem során. A vetélkedő végén minden résztvevőt apró édességgel jutalmaztak. Legvégül pedig következett a várva várt tánc. Az este sok mozgással és vidámsággal telt.

REFORM(átus) AZ ÜLŐRÖPLABDÁBAN

2017. 02. 28.

A tavasz hírnökeként bementünk a spájzba és az oroszokon kívül az ülőröplabdát is levettük a polcról, ha már „nincs kompót”. Egyletünkön kívül egy új szín, a Református legénysége (és leánysága) vett részt a barátságos mérkőzésen. Egy újjáalakult Duráczky és egy sötét lóként debütáló Református küzdelme nagyon jó mérkőzést vetített előre szépszámú közönség előtt. Navracsics Ligaelnök Úr köszöntője után indult útjára a labda.

Az első játszmában kijött a rutin, sima 25:16 ide. A második szettben már ráérzett ellenfelünk a ritmusra, szoros 25:22 a vége, mely előre vetítette a harmadik felvonást. A felvonást, ahol ragyogó játéknak (és Lőrincz Ernő mesteredző stratégiájának) köszönhetően szépített a Refo. 23:25 oda. Szoros küzdelmet vártunk a negyedik kvadrátban, de végül Duráczky iskolajátékot kaptunk. Bogdán Betti és Orsós Józsi kiszerválták ellenfelünket, 23:8-nál támadt fel a Refo, de a késői hajrá is csak a kozmetikázásra volt elég, 25:17 ide, végeredményben 3:1.

Nagyon jó és sportszerű mérkőzés vonul be iskolánk emlékkönyvébe, egy olyan méltó és nemes ellenféllel, akik tovább öregbítik a Coubertin-i eszmét, a sport halhatatlanságát és egységesítő szerepét. Folytatás április 10-én focival a NavrArénában!

Farsang

2017. 02. 15.

"Jó buli vár ma ránk
Sül a farsangi fánk!
Lesz cukros, lekváros, szalagos és pántos,
válogatni szabad, nincs a tálon lakat"

Idén február 15-én tartottuk intézményünkben hagyományos farsangi összejövetelünket. A vidám, hangulatos délutáni műsorszámok legizgalmasabb része a jelmezes felvonulás és a tombola húzás volt. A zsákbamacska sok meglepetést tartogatott kicsiknek és nagyoknak. A vásárlásból befolyt közel 15000 Ft-ot a kollégiumban lakó  gyermekek játékpark állományának bővítésére használjuk fel.
Vacsora után mindenki örömére indult a "Nara buli". A kollégisták és nevelők este 8-ig ropták a táncot.

Diákotthonunkba látogatott a Compass Egyesület

2017. 02. 13.

Az ifjúsági szervezet közreműködésének köszönhetően egy tartalmas kézműves foglalkozáson vehették részt a diákotthonunkban lakó alsó tagozatos diákok. A foglalkozás középpontjában - a tél végéhez közeledve - természetesen a farsang állt. A gyerekek serény munkájának eredményeként számos kézműves termék készült el, melyek közül a gazdagon díszített álarcok és a „boszorkánylépcsőnek” is becézett farsangi girland volt a legnépszerűbb. Az elkészült produktumokkal a tanulók hálószobáikat tehették színesebbé, ezzel némi ünnepi hangulatot csempészve az iskolai hétköznapokba.