Határtalanul 2022

Határtalanul – Múltunk nyomában

Horvátországban jártunk

hatartalanul_logo

Előzmények: Ezt a pályázatot 2019-ben nyújtották be kollégáink az akkori hetedikes osztályoknak. Az nemzetközi- és országos járványügyi helyzet következtében azonban, az elmúlt években nem lehetett megvalósítani a nyertes pályázatokat. A járványveszély elmúltával, idén –hosszas egyeztetések után- végre sikerült megszervezni a kirándulást. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. engedélyezte a költségvetési terv módosítását, így az elnyert 2.759.050 Ft-ot teljes egészében felhasználhattuk. A kirándulást a Kaposvári Tankerület által megbízott Hermes Tours Utazási iroda bonyolította le.

Az utazás előtt két előkészítő témanapot tartottunk a gyerekeknek. Az elsőn történelem-, a második földrajz-biológia témakörben készítette fel a csapatot a horvátországi élményekre, látnivalókra.

Határtalanul – Múltunk nyomában_1Határtalanul – Múltunk nyomában_2

Mivel az eredeti pályázat szakmai programján nem változtattunk, indulásunk napja (2022.06.06) pünkösdhétfőre esett. Az utazási iroda által biztosított, kényelmes autóbusz reggel 8 órakor indult el velünk Horvátország felé.

Első állomásunk Eszék volt, ahol rövid sétát tettünk a várban, és felelevenítettük a témanapon elhangzott történelmi vonatkozásokat. Ezután Vukovár-Szerém megye egyetlen magyar tannyelvű oktatási intézményét, a Kórógyi Általános Iskolát látogattuk meg. Videós bemutatkozásunk után közös, játékos sportvetélkedőt szerveztünk, majd átadtuk kézzel készült ajándékainkat vendéglátóinknak, megköszönve a szívélyes fogadtatást. Délután a Kopácsi-rét ritka növény- s állatvilágában gyönyörködhettünk. A tanösvény végigjárása után még egy frissítő, hideg üdítőre is maradt idő. A tervektől eltérően az estét egy határ menti településen, Csúzán töltöttük, ahol a Piros Csizma Panzió kedves személyzete meleg vacsorával, és kényelmes szobákkal várt minket.

Határtalanul – Múltunk nyomában_3Határtalanul – Múltunk nyomában_4Határtalanul – Múltunk nyomában_5Határtalanul – Múltunk nyomában_6

Második nap, rögtön reggeli után indultunk Kraljevicára, hogy elfoglaljuk szálláshelyünket a Hotel Uvala Scottban. A majdnem 5 órás utazás után boldogan érkeztünk meg a tengerpartra, ahol -a kivételesen meleg időjárásnak köszönhetően- a gyerekek strandolni is tudtak. Sokan tanítványaink közül most látták életükben először a tengert, és nagyon élvezték szállodai kilátást, és a fürdési lehetőséget.

Harmadik napunkat Fiumében (Rijeka) töltöttük, ahol minden magyar vonatkozású helyszínt bejártunk. (Megnéztük a hullámtörő gátat és a vasbakokat a kikötőben, voltunk a halpiacon, az óratoronynál, a Szent Vitus Székesegyháznál, és megkoszorúztuk a Transadria Székház épületén található Baross Gábor emléktáblát is.)

Határtalanul – Múltunk nyomában_7Határtalanul – Múltunk nyomában_8Határtalanul – Múltunk nyomában_9Határtalanul – Múltunk nyomában_10Határtalanul – Múltunk nyomában_11

Negyedik nap reggeli után velünk együtt a nyárias idő is távozott Kraljevicából. Zágrábban, -felújítás miatt- nem jutottunk be a Szent László által alapított Mária Mennybemenetele Székesegyházba, pedig mindannyian kíváncsiak voltunk az ott őrzött ereklyékre. Az esőzések és a forgalmi helyzet miatt végül meg is kellett rövidíteni hazafelé tartó utazásunkat, így nem tettünk kitérőt Zrínyifalvára. Csáktornyán megnéztük a "Zrínyi Péter búcsúja" című emlékművet. Bejártuk a vár belső udvarát és végül itt helyeztük el második koszorúnkat Zrínyi Miklós horvát nyelvű emléktáblája előtt. Június 9-én, a koraesti órákban, fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztünk vissza Kaposvárra.

Határtalanul – Múltunk nyomában_12Határtalanul – Múltunk nyomában_13

Értékelő óra:

Célunk volt az utazás élményeit oly módon feldolgozni, hogy a tanulók felhasználhassák készségszintű digitális tudásukat. Új eszközként megismerkedtek a nagy Canva kiadványszerkesztő program használatával, alkalmazási lehetőségeivel. A kollázsokat a tanulók okostelefonjukon hozták létre.


Vissza az előző oldalra