Hangverseny látogatás

Címkék: általános

„Szimfonikus varázslatok” címmel a pécsi Szimfonietta zenekar hangversenyén vettek részt a logopédia 7. és 8. osztály tanulói.

“A hangverseny napján este lefekvés előtt a Bolerót hallgattam… “

“Nekem Beethoven V. szimfóniája tetszett a legjobban, az amikor a fa kiterebélyesedett…” “Egész nap el tudtam volna hallgatni őket… “

Ezek és ehhez hasonló mondatok hangzottak el a Filharmónia Magyarország által szervezett ifjúsági hangverseny után felső tagozatos tanulóink szájából.

Az énekóra keretében lehetőségünk nyílt egy nagy szimfonikus zenekart meghallgatni, nem akármilyen környezetben, a Szivárvány Kultúrpalotában. Gyermekeink ízelítőt kaptak a klasszikus zenéből, mely fontos része a kultúránknak és egy kellemes kikapcsolódási lehetőség is.

Az a tapasztalatom, hogy sok ember azért nem hallgat komolyzenét, mert azt gondolja róla, hogy unalmas vagy, hogy nem értené, nem tudná élvezni, ezért gátlásai alakulnak ki. Ezzel a délutánnal az volt a célom, hogy diákjaim figyelmét a komolyzene felé irányítsam. Ebben volt segítségemre dr. Lakner Tamás (PTE dékánja), aki nagyon érdekes, a fiatalok számára is lebilincselő kalauzolással vezette be őket a zene rejtelmeibe.

A koncertre szerencsére időben érkeztünk, így a hangverseny előtti különleges hangzású hangolásról sem késtek le a gyerekek.

 

 

 

Antonio Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára és vonószenekarra című műve kapcsán Lakner Tamás éppen itt hasonlította szemléletesen a szólamok játékát – párhuzamos- és ellenmozgását, a szólisták és a zenekar versengését – két civakodó tanulóhoz és az őket kibékíteni akaró osztályhoz.

 

 

A lenyűgöző hangverseny után nem maradt el a vastaps és a ráadásszám (Johann Strauss: Radetzky – induló) sem, melyet 400 kaposvári diák tapsolt végig.

Ez a hangverseny volt az első lépés azon az úton, melyen együtt indultunk el diákjaimmal a zene felfedezésében.

Fokvári Anikó