Csengő-bongó ősz – témahét az óvodában

Címkék: óvoda

Október első hetében „Csengő-bongó ősz” címmel témahetet tartottunk az óvodában. A témahét célja az őszi jeles napok élményalapú feldolgozása, az őszi hagyományok megismerése volt.

Első nap ellátogatott intézményünkbe a Kutyatár Természet-és Állatvédő Egyesület az Állatok világnapja (október 4.) alkalmából. Meséltek a menhelyen élő állatok sorsáról, a megfelelő állattartásról, az állatokkal való helyes bánásmódról. A gyerekek a kiskutyákat is megsimogathatták, majd pedagógusaik segítségével átadták az egyesület képviselőjének a szülők által összegyűjtött állateledeleket.

Másnap a Magyar Népmese Napjára emlékeztünk, a gyerekek meseillusztrációt készítettek és megtekintettek egy magyar népmesét is.

A témahetet egy néprajzi kiállítás színesítette, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt megtekinteni a hagyományos használati eszközöket, a régen viselt ruhadarabokat (kalap, kendő, mellény, kékfestő szoknya, vállkendő) pedig fel is próbálhatták.

Szerdán az Én elmentem a vásárba című dalt dolgozták fel minden csoportban a gyermekek életkorának, és képességeinek figyelembe vételével. Ezt követően valóban vásárba indultak a kicsik és nagyok. Az óvoda udvarán Mihály napi vásárt rendeztünk, ahol a csoportok rövid verseket, énekeket előadva árulták a portékájukat. A vásárba hagyományainkhoz híven meghívtuk az első osztályosokat is, akik gesztenyével fizettek az árult gyümölcsökért, cukorkáért. Nagy öröm volt a gyerekeknek, hogy újra találkozhattak az óvodából elballagott pajtásaikkal.

A hét utolsó két napján sem maradtak program nélkül a gyerekek, amíg a csoportok egy része a múzeumba látogatott, addig a többiek játékos ügyességi vetélkedőn vehettek részt az óvodában. A múzeumban a Somogyország vadászati kincsei című interaktív kiállítást tekintették meg a gyermekek, ahol életnagyságban láthatták a nagyvadakat, kisragadozókat, madarakat.
Intézményünkben, ezzel párhuzamosan pedig szőlőt szüreteltek, almát gyűjtöttek, szilvát hordtak, gesztenyével célba dobhattak, hogy ezzel is segítsék kis barátainkat az őszi betakartásban, élelemgyűjtésben.

Az eseménydús, élményekkel teli hetet egy közös alkotással zártuk. Őszi termésekből, levelekből elkészítettük a csoportok közös mandaláját, amely számunkra nem csak az ősz sokszínűségét, gazdagságát, hanem az összetartozást, a közös tevékenységek örömét is jelképezi.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett programsorozat remekül zárult, hiszen intézményünk tagjai számos élménnyel és új ismerettel gazdagodtak.

 

 

TémahétTémahétTémahétTémahétTémahétTémahétTémahétTémahétTémahétTémahét